Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre ministrar avgår om Johnson får toppjobb

Tre brittiska ministrar kommer att hoppa av samma dag som Boris Johnson blir Storbritanniens premiärminister – om han vinner omröstningen om partiledarposten, rapporterar The Times.

Boris Johnson vill ut ur EU den 31 oktober – oavsett vad. Arkivbild.Bild: Frank Augstein/AP/TT
Det rör sig om justitieministern David Gauke, finansministern Philip Hammond och Rory Stewart, ansvarig för internationell utveckling, som i så fall lämnar in sina avskedsansökningar.
Greg Clark, som har ansvar för bland annat energifrågor, säger att han inte själv kommer att hoppa av men räknar med att bli petad.
I torsdags godkände brittiska parlamentsledamöter ett förslag som gör det svårare för nästa premiärminister – troligen Boris Johnson – att tvinga fram en hård brexit. Förslaget följde på spekulationer om att Johnson överväger en ”smygbrexit” under perioden då parlamentarikerna vanligtvis är lediga och därmed inte skulle kunna stoppa ett avtalslöst uttåg ur EU.
Johnson har sagt att Storbritannien måste lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal. Men Johnson lär få räkna med påtryckningar om att skjuta upp brexit ännu en gång. Utrikesminister Jeremy Hunt, som utmanar Johnson om premiärministerposten, har sagt sig vara villig att senarelägga uttåget om ett avtal är nära förstående.
– Frågan kommer att vara om premiärministern har ryggrad nog att lämna, och det tror jag att Boris Johnson har, eller om han kommer att vara i samma position som Theresa May och ge efter för påtryckningar, säger parlamentsledamoten Jacob Rees-Mogg till brittiska Radio 4.
Den 22 juli avgörs vem som blir Storbritanniens nya ledare.
Fakta

Medlemsomröstning den 22 juli

Runt 160 000 medlemmar i Konservativa partiet (Tories) ska avgöra om Boris Johnson eller Jeremy Hunt ska bli ny partiledare efter Theresa May.

Valsedlar skickades ut till medlemmarna i början av juli. Svaren ska vara inne senast klockan 17 den 22 juli. Dagen efter, den 23 juli, presenteras vinnaren.

När efterträdaren är utsedd beger sig premiärminister Theresa May till Buckingham Palace för att lämna in sin formella avskedsansökan. Sedan får Boris Johnson eller Jeremy Hunt inställa sig hos drottning Elizabeth II för att få hennes bekräftelse som ny premiärminister.

Källa: AFP

Gå till toppen