Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Död fågel undersöks för främmande virus

En död råka från Villanområdet är nu föremål för närmare undersökning vid Statens veterinärmedicinska anstalt. Myndigheten letar efter ett nytt virus som sprider sig i Europa.

Svartfåglar är ett samlingsnamn på flera olika fågelarter.Bild: Niklas Gustavsson
Det var i början av juli som boende vid Villanområdet upptäckte ett antal döda svartfåglar på marken under träden vid hundrastgården och kontaktade kommunen. Sammanlagt handlade det om ett tiotal fåglar, råkor, konstaterade kommunens naturvårdare som åkte dit och tittade. Råkorna verkade ha dött med ett par dagars mellanrum och låg orörda på marken med ett par meters mellanrum.
Någon uppenbar dödsorsak gick inte att fastställa och en av fåglarna skickades vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för analys.
På SVA konstaterade man att det handlade om en vuxen hona med medelgott hull. Obduktionen visade även kraftiga blödningar under huden på flera ställen. Man kunde också se att svansfjädrarna var avslitna eller brutna.
I det första preliminära svaret som SVA har skickat till kommunen skriver de att fågeln troligen har dött av någon form av trauma, men undersökningen fortsätter. På SVA har man även tagit prover på råkan för att få svar på om den drabbats av ett nytt influensavirus.
Anledningen är att två virus, West Nile-virus och Usutuvirus, har spridit sig i Europa under de senaste åren och nu kommit så långt som till norra Tyskland. Virusen kan orsaka sjukdomsutbrott och dödlighet hos fåglar, men de kan också i undantagsfall smitta även andra djur, samt människor.
Att övervaka döda fåglar är ett effektivt sätt att tidigt upptäcka sjukdomen och SVA hoppas på allmänhetens hjälp med att rapportera in döda eller sjuka vilda fåglar. Övervakningsprojektet görs med medel från Naturvårdsverket och SVA hoppas kunna undersöka upp till 200 fall. Projektet kommer att pågå året ut.
Det slutliga svaret för Ängelholmsråkan är ännu inte klart.
Gå till toppen