Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fjärde gången gillt – bärsärkarna intar Helsingborg

För varje år har fler människor lockats av att möta skjutande karoliner i Pålsjö skog, eller jagas av vikingar vid Kärnan. Under lördagen stod långväga bärsärkar förberedda på Henry Dunkers plats.

600 personer lockades i år av att jagas av karoliner i Pålsjö skog.Bild: Tom Wall
När norskan Charlotte Hansen värmer upp inför årets upplaga av hinderloppet Berzerk har hon två timmars sömn i kroppen. Hon lämnade Norge under fredagen och när hon kom till Göteborg hittade hon inget ledigt hotellrum. Helsingborg anlände hon så sent till att hon gick raka vägen till stranden och satte upp sitt tält.
– Det kan bli ett promillelopp, det är när du springer som om du vore full, säger hon.
Hon deltog även förra året och det som lockar är den historiska kopplingen.
– Första gången jag hörde talas om loppet tyckte jag att det lät väldigt spännande med ridande soldater. Du kan lära dig saker av att springa det här loppet, säger Charlotte Hansen.
– Historien blir levande genom loppet. Det är häftigt att få en inblick i hur folk har kämpat för att länderna ska se ut som de gör idag.
Charlotte Hansen åkte från sitt hem i Hönefoss i Norge för att gå bärsärk i Helsingborg.Bild: Tom Wall
Charlotte Hansen är en van löpare, och liknande dagsform har hon redan erfarit. Hon minns ett lopp när hon natten före sovit på en innerslang till ett traktordäck. Därför är hon inte orolig över dagens nio kilometer långa bana, med 40 hinder.
– Den gången gick det väldigt bra, säger hon.
Dansken Anders Hortsmann sprang ett lopp förra året där han kom i kontakt med militärer som samlar ihop pengar till krigsveteraner. Militärerna pratade om Berzerk och han gick i spinn direkt.
– Det lät som något med superstor potential, den där stämningen som kan skapas under loppet. Med vikingar och de historiska miljöerna, att springa på stranden och i skogen, säger han.
Anders Hortsmann har varit med i många liknande lopp och är därför inte orolig för några av banans hinder.Bild: Tom Wall
Av arrangörerna är Erika Ralfsson konstnären. Hon har målat alla hinder, hon är också den som sminkar uppvärmningsledaren Kristian Klintbo.
– Hinderlopp är väldigt stora idag och under det här loppet händer det ju så mycket mer än under många andra. Jag tror att det är den upplevelsen som många går igång på, säger Erika Ralfsson.
Innan man går bärsärk är det dock viktigt att man värmer upp.
– Det blir många vikingavrål under uppvärmningen, jag vill skapa så mycket energi som möjligt, säger Kristian Klintbo.
Erika Ralfsson gör en rustningsinspirerad sminkning på Kristian Klintbo.Bild: Tom Wall
Nästa år vill arrangören göra det möjligt att utöka från 600 deltagare till 1000.Bild: Tom Wall
Gå till toppen