Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Folkrot i Hjärnarp – musikfestivalen där alla är deltagare

Rövkrok, VM i träskofiol och ponnyridning är bara några av folkmusikfestivalen i Hjärnarps aktiviteter. I fredags drog den igång för fjärde gången, festivalen där alla inkluderas i showen.

Mia Gartner och Lo Mägi har åkt från Göteborg för att vara med på festivalen i Hjärnarp.Bild: Arvid BRandström
– Om du går på rockfestival så är du där och upplever saker, men så är det inte här. Här kan du snacka med artisterna, jamma med dem. Alla interagerar, säger Ale Carr, arrangör av Folkrot.
– Hit kommer danstokiga och musikälskare, fortsätter han.
Från ett hörn på gården strax utanför Hjärnarp hörs smedens slag när han smider hästskor. Ett tjugotal meter därifrån sitter en grupp äldre och spelar på sina fioler. Barn klappar kaniner och rider på ponnys.
– Det är många barnfamiljer som är här i år vilket vi tycker är väldigt roligt. Här finns något för alla, både för barn och gamla. Men framför allt jobbar vi för att höja den skånska folkmusiken, säger arrangören Ninni Carr.
Ninni Carr är med och arrangerar festivalen, hon själv spelar fiol.Bild: Arvid BRandström
Filip Jers är en av helgens inbjudna artister. Han är från Höör och har varit världsmästare i munspel. Under lördagseftermiddagen uppträdde han med violinisten Hanna Andersson.
– Vi ska spela skånsk folkmusik, men också med en del inslag från Finland och Uppland, säger Filip Jers, när han gör sig i ordningen i logen.
– Jag är från Upplands Väsby, så det är därifrån de uppländska inslagen kommer, säger Hanna Andersson.
Filip Jers har varit med på Folkrot två gånger tidigare. För Hanna Andersson är det den första.
– Det känns väldigt roligt att arrangören bygger ett program kring den skånska folkmusiken som många har en relation till, säger Filip Jers.
När klockan slår ett kliver de upp på scenen inne i gårdens lada. I publiken sitter ett femtiotal människor. En av dem är Ninni Carr. Hon spricker upp i ett leende så fort Filip Jers visar sig.
– Han är så rolig, säger hon.
Hanna Andersson och Filip Jers studerade på musikhögskolan i Stockholm, där kom Filip i kontakt med folkmusik.Bild: Arvid BRandström
Utanför ladan leker Mia Gartner med sitt barn Lo Mägi. De har åkt hit från Göteborg.
– Det är så skönt att hänga här och lyssna på den ständigt pågående musiken, säger Mia Gartner.
Hon växte upp i närheten och för henne har folkmusiken funnits med länge.
– Jag tror att jag snappade upp den på någon annan festival. Men jag började dansa för tolv år sedan, det är egentligen mest för dansen som jag är här.
– Hänget här är underbart, säger Mia Gartner.
Ritha Holst målar tavlor under samma tält som det stickas grytlappar.Bild: Arvid BRandström
Konstnären Ritha Holst från Vejbystrand minns tillbaka till 70-talet när hon står och målar under en tältduk.
– Då var det precis så här, under den gröna vågen, säger hon.
Vännerna Ale Carr och Malte Zeberg ägnar sig åt aktiviteten rövkrok. ”Det är som armbrytning fast med benen”, säger Ale Carr.Bild: Arvid BRandström
Gå till toppen