Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ivo-kritik mot socialtjänsten i Klippan

Socialnämnden i Klippan får kritik av Ivo på flera punkter. Bland annat klagar myndigheten på att medarbetare på vissa enheter inom socialtjänsten inte vet reglerna kring Lex Sarah-anmälningar. Men nämndens ordförande menar att mycket har blivit bättre sedan ivo:s granskning.

I våras rapporterade tidningen vid ett flertal tillfällen om de röriga turerna inom framförallt socialtjänstens LSS-verksamhet i Klippan. I april bestämde man bland annat att alla placeringar skulle omprövas och att alla anställda skulle få söka om sina tjänster.
Läs också ”Vi är inga gummibollar som man kan studsa runt med”
Nu har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, avslutat sin granskning av socialnämnden och riktat kritik mot verksamheten på flera punkter. Bland annat så bedöms nämnden sakna fungerande rutiner för klagomål och IT-systemet anses inte fungera som det ska.
Enligt Ivo ska socialsekreterarna ha berättat att de upplever att de som jobbar inom kommunens olika LSS-verksamheter saknar förståelse för brukarna.
"Enligt handläggare förekommer det att brukare ansöker om andra insatser eller att handläggare initierar nya utredningar, för att utförarna inte kunnat ge den insats som tidigare var beslutad", står det bland annat i Ivo:s granskning.
– Ja, vi håller ju på med en större omorganisation, där vi söker högre kompetens bland dem som jobbar inom LSS. Det var även därför de fick söka om sina tjänster tidigare i år, säger Anna Andresen (M), ordförande i socialnämnden.
Hon säger att Ivo:s respons skiljer sig åt mellan olika enheter inom socialtjänsten. Exempelvis får enheten för barn och unga beröm, inte minst för ledarskapet. Samtidigt kritiseras enheterna för vuxna och LSS för brister i detsamma. Därför säger Anna Andresen att man nu har prövat en ny väg.
– Chefen på Barn och unga har fått gå in en del på vuxenenheten också. Tidigare har vi tyvärr haft en del personalomsättning på den enheten, men tanken är att den ska fungera lika bra som Barn och unga gör idag.
Andra uppgifter från de anställda ska ha gällt att de har upplevt en mer hierarkisk organisation på sistone, men Anna Andresen menar att det nu inte längre är fallet.
– Vi hade en jurist som gick in och pratade med personalen på vuxenavdelningen bland annat, och i början upplevde vissa det som att det var något som kom uppifrån, men det har vi jobbat oss förbi nu.
Ivo konstaterar att de i nuläget inte behöver vidta några åtgärder mot nämnden.
Gå till toppen