Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nationalparken får specialbyggda släckvagnar

Nya tankvagnar gör det lättare för räddningstjänsten att göra insatser vid eventuella bränder i Söderåsens nationalpark. Dessutom ska ett nytt system med räddningspunkter underlätta för att hitta varandra i nöd.

Bo Davidsen demonstrerar de nya släckvagnarna som nu placeras i Söderåsens nationalpark.Bild: Niklas Gustavsson
Det var efter bränderna som uppstod i samband med förra sommarens torka som planerna för att förbättra brandskyddet satte igång på allvar.
Länsstyrelsen och de fyra räddningstjänsterna Söderåsen, Svalöv, Höganäs och Skåne sydöstra fördjupade sitt samarbete, för att värna Skånes tre nationalparker; Söderåsen, Stenshuvud och naturreservatet Kullaberg.
Det är fortfarande torrt efter förra sommarens torka, enligt Bo Davidsen. ”Men det är de mänskliga värdena som tar stryk, naturen i sig klarar något enstaka extremår väldigt väl”, tillägger Fredrik Ståhlberg,Bild: Niklas Gustavsson
De två släckvagnar, eller tankvagnar, som på måndagen placerades ut i Söderåsens nationalpark, är en frukt av det samarbetet.
– Brandbilar kommer inte åt överallt, men dessa vagnarna är anpassade för att kunna dras med en fyrhjuling längs vanliga skogsstigar, säger Daniel Stepanovic på länsstyrelsen.
De gamla släckvagnarna med sugpump är nog så praktiska, så länge det brinner invid en damm eller ett vattendrag. Niklas Nilsson kopplar medan Fredrik Ståhlberg jagar på.Bild: Niklas Gustavsson
De båda tankvagnarna, som vardera rymmer 350 liter vatten, är dessutom försedda med pumpar och en slang kopplas på för att bekämpa eventuella bränder direkt, som en släckningsbil i miniatyr.
– Det gör att vi snabbt kan ta oss till rätt ställe för att inleda släckningsarbetet. Vagnarna har tagits fram av räddningstjänsten i Höganäs, som även har testat dem i skarpt läge uppe på Kullaberg, säger Niklas Nilsson på Söderåsens räddningstjänst.
350 liter vatten ryms i de nya släckvagnarna i Söderåsens nationalpark. Skulle mer behövas kan tanken fyllas på av räddningstjänstens bandvagn. Bo Davidsen demonstrerar.Bild: Niklas Gustavsson
Behovet finns. Förra årets rekordsommar, i kombination med förhållandevis lite regn i år, har gjort att det fortfarande är torrt i markerna.
– Det har lett till att vi har tvingats skärpa reglerna för eldning i nationalparken. Framöver gäller att om rsnv:s brandriskprognos anger eldningsförbud i någon av de kommuner parken gränsar till, så är det samma även här, säger Bo Davidsen, som är en av länsstyrelsens medarbetare i Söderåsens nationalpark.
Varje vägskylt, som den i bakgrunden, ska under de kommande månaderna få ett individuellt nummer som gör den till en räddningspunkt.Bild: Niklas Gustavsson
Utöver brandskyddet kommer parken även att få så kallade räddningspunkter. Hundratals individuella markeringar ska under det kommande året sättas upp i parken, en på varje stolpe som idag markerar vilken rutt man går och hur långt man har färdats.
– Om folk i skogen går vilse eller drabbas av en olycka och behöver transport, kan de framöver bara ange numret på närmaste räddningspunkt. Då vet vi på något tiotal meter när var de befinner sig och kan snabbt komma till undsättning, säger Mattias Lassén på Söderåsens räddningstjänst.
Gå till toppen