Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Norsk sprithandlare förvirrad av Jägermeister

Jägermeister i en taxfreebutik på flygplatsen i Oslo. Arkivbild.Bild: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix/TT
Är spritdrycken Jägermeister en bitter, eller är det en likör? Det är något som fått de ansvariga vid Norges svar på Systembolaget – Vinmonopolet – att klia sig i huvudet på senare tid, skriver Aftenposten. Efter hela 40 år ska nu flaskan flyttas från hyllan med bittra spritsorter, men frågan är vart.
Enligt EU-regelverket ska en likör innehålla minst 15 procent alkohol och ha en sockerhalt på minst 70 gram per liter. Alkoholhalten i Jägermeister är 35 procent medan sockerhalten ligger på 132 gram per liter.
Förvirringen tilltar i och med att bolaget Robert Prizelius som saluför spritsorten i Norge anser att den bör klassas som ”bitter likör”, medan Norge noterat att svenska Systembolaget klassar drycken som ”annan likör”.
Jens Nordahl, kommunikationschef vid Vinmonopolet, meddelar att det kan bli aktuellt med att upprätta en ny kategori för att lösa frågan.
– Vi arbetar med att få till en bra kategoriplacering för denna produkt, antingen i en existerande kategori eller i en nyupprättad underkategori, säger han.
Gå till toppen