Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sjöström kan skriva historia: ”Vore häftigt”

2009: En 15-årig supertalang slår till med världsrekord och VM-guld på 100 meter fjäril i Rom. 2019: En 25-årig superstjärna är jättefavorit till sitt femte VM-guld på specialdistansen.
– Det vore riktigt häftigt att vinna igen. Det är inte många idrottare som är kvar på toppen tio år senare, säger Sarah Sjöström.

Sarah Sjöström skrattar gott tillsammans med tränaren James Gibson i samband med träning dagen före VM-starten.Bild: Jessica Gow/TT
Redan nu är supersimmaren en av Sveriges största idrottare genom alla tider.
Ett VM-guld i sydkoreanska Gwangju, tio år efter sitt första, skulle ge allt ytterligare en dimension.
Blir det dessutom på specialdistansen 100 meter fjäril, där hon slog till redan i Rom 2009, vore det unikt.
Det skulle i så fall bli femte VM-guldet på distansen – något som ingen annan kvinna tidigare mäktat med. Katinka Hosszu, Ungern, kan göra samma sak på 400 meter medley nästa söndag.
Men eftersom 100 meter fjäril inleds nu på söndag, med final på måndag, skulle Sjöström bli först.
På herrsidan har bara Michael Phelps tagit fem VM-guld på samma distans, 200 meter fjäril.
– Sådana här statistikgrejer är något som jag aldrig någonsin reflekterar över. Jag hade ingen aning om det. När jag får reda på det är det jättehäftigt, men jag går inte runt och funderar på sånt, säger hon.
I fjol firade hon tioårigt guldjubileum på 100 meter fjäril i EM.
EM-guldet 2008 kom som en blixt från klar himmel. VM-guldet 2009 i ett stekhett Rom var nästan lika oväntat.
– Jag kommer inte ihåg så jättemycket från själva loppet, men allt som hände runt omkring var riktigt häftigt. Det var så himla oväntat och jag var på plats 14 i världen inför VM. Det visar också att vad som helst kan hända i ett VM, säger Sjöström och fortsätter:
– Det fanns inte på världskartan att jag skulle vinna, så det fanns inga förväntningar på några världsrekord eller guld och så går jag in och gör det.
Sjöström slog världsrekord redan i semifinalen under detta superdräkternas VM – de förbjöds efteråt – där rekorden föll som käglor.
TT: Kände du inte press då inför finalen?
– Ja gud ja, det är klart. Men jag tror att jag är så himla fokuserad på min egen uppgift att… det är klart att man är nervös inför loppet, men man går inte omkring och tänker på andras förväntningar. Håller man sig bara till sina egna rutiner så är det inga problem, säger Sjöström som slog världsrekord även i finalen.
Det har följt Sjöström genom hela karriären: förmågan att fokusera, ladda om, ta sig an nästa lopp och uppgift.
Inte minst är det viktigt med tanke på hennes digra program – i detta VM är schemat rekordtufft med fem individuella distanser.
På 100 meter fjäril har hon inte förlorat en mästerskapsfinal sedan EM 2014.
Sarah Sjöström har världsrekordet på 55,48 från OS-finalen i Rio, och hennes världsårsbästa på 56,42 är drygt fyra tiondelar bättre än australiskan Emma McKeon.
– Jag har känt mig väldigt bra på 100 fjärilsim under hela säsongen och har gjort bra jobb på träningen, så det gäller bara att slappna av och låta det komma, säger Sjöström.
Fakta

Sjöströms VM-historia

Sarah Sjöströms alla VM i långbana:

2009 (Rom): Första VM-guldet, skrällsegern på 100 meter fjäril. Sjöström tar det genom att slå världsrekord i både semifinalen och finalen.

2011 (Shanghai): Hennes enda medaljlösa VM hittills i ett mästerskap där allt går stolpe ut. Sjöström ställer upp i tre individuella grenar och blir fyra på alla; 50 och 100 meter fjäril och 200 meter fritt.

2013 (Barcelona): Tillbaka i världstoppen. Efter ytterligare en fjärdeplats på OS i London 2012 på 100 meter fjäril tar hon guld på specialdistansen och dessutom silver på 100 meter fritt.

2015 (Kazan, Ryssland): Två guld och två silver i sitt bästa VM hittills. Gulden kommer på 50 och 100 meter fjäril. Tar också silver på 100 meter fritt och i lagkapp, 4x100 meter medley.

2017 (Budapest): Tre guld, ett silver och två världsrekord i ett sanslöst mästerskap där hon prisas som bästa kvinnliga simmare. Gulden kommer på 50 och 100 meter fjäril och 50 meter fritt – hennes första frisimsguld på VM hittills. Nära att vinna 100 meter fritt också, men tappar guldet i målgången. Slår världsrekord på 50 meter fritt och 100 meter fritt (startsträckan i lagkappen).

Gå till toppen