Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Spionval” försvunnen från norsk hamn

Hvaldimir.Bild: Joergen Ree Wiig/AP/TT
Vitvalen ”Hvaldimir” har försvunnit från hamnen i norska Hammerfest – och kan inte ha tagit sig därifrån på egen hand, enligt organisationen Norwegian Orca Survey (NOS).
– Det här är inte en vild val. Han kan antagligen inte navigera i havet. Om han får uppmärksamhet och blir matad från en båt följer han efter, säger Richard Karoliussen på NOS till tidningen Ifinnmark.
Hvaldimir blev kändis i april i år, då den dök upp vid Rolfsøya i Finnmark, simmade runt bland sälar och sökte kontakt med människor. Det faktum att den hade på sig en kamerasele märkt ”Utrustning från Sankt Petersburg”, kombinerat med spekulationer om att valen tränats av ryska militären, gav den smeknamnet Hvaldimir, efter den norska stavningen av val.
Var Hvaldimir nu befinner sig är oklart, men flera sociala medier-användare påstår sig ha sett valen utanför ön Seiland i Finnmark, enligt NRK.
Gå till toppen