Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tennisen viktig för Båstad hamn

Även om båtgästerna är något färre i år i Båstad hamn så upplever hamnkapten Ulf Nilsson att hamnbesökarna allt som allt blivit desto fler.

Ulf Nilsson är hamnkapten i Båstad hamn. I år kan han konstatera att det är lite lugnare när det kommer till antalet båtgäster.Bild: Sven-Erik Svensson
Kopplingen mellan tennisen och hamnen är stark. Många som inte har biljett till Swedish open tar sig ändå till Båstad och hamnområdet för att uppleva stämningen i samband med tennisveckorna.
Här är det de stora båtarna som lätt hamnar i blickfånget. I hamnen finns totalt 330 båtplatser och där finns plats för ett 50-tal gästbåtar.
– I år kan vi konstatera att det är lite lugnare när det gäller våra båtgäster. Och då jämför jag med 2017 för 2018 var så exceptionellt bra att det jämför vi inte med, säger hamnkapten Ulf Nilsson om hur det sett ut i början av herrveckan.
Han ser att det han kallar för ”landturister” blivit fler. Det gäller även för antalet utställare och uthyrare.
Hamnen och tennisen är starkt sammankopplade i Båstad.Bild: Göran Stenberg
Att det inte är fullt så hårt tryck på båtplatserna tror Ulf Nilsson har att göra med att det tidigare i veckan inte varit så bra båtväder då det blåst mycket. Något som kan göra det svårt för de som har en mindre båt.
– I Båstad är vi lite beroende av den vanliga turisten och inte de som kommer med de stora fina båtarna. Det är ofta två vuxna och två barn i en normal segelbåt, säger Ulf Nilsson.
Han lyfter fram att man i hamnen försöker bli folkliga och attrahera en bred målgrupp.
– Åren 2007-2008 var det ett väldigt fokus på storbåtarna. De sista tio åren har vi jobbat efter att vi ska vara en hamn för alla.
Den svarta båten är en Princess 82. De stora båtarna i hamnen brukar dra till sig flest blickar.Bild: Göran Stenberg
Bland nyheterna i år finns förutom fler matställen även nya offentliga toaletter som inte bara är till för båtägarna utan för alla besökare. Ulf Nilsson ser hur hamnen allt mer har blivit centrum under Båstads somrar.
– Förr var centrum kanske torget vid Mariakyrkan men hamnen är centrum i dag.
Framgångsreceptet för hamnen har enligt Ulf Nilsson varit att skapa trivsel.
– Det handlar egentligen bara om ordning och reda och att erbjuda en bred publik att lätt komma hit.
Hur viktiga är tennisveckorna för hamnen?
– Jätteviktiga. Det är de som bygger hamnen. De bygger Båstad och Bjäre också. Sedan har vi annat som padel, segeltävlingar och Norrviken. Men till syvende och sist är det tennisen som är det viktigaste fortfarande, säger Ulf Nilsson.
Han ser något nytt när det kommer till de största båtarna.
– Det är också en ny upptäckt. Storbåtsägarna kommer inte bara till tennisveckan. De kommer även till andra veckor. Vi har många bokningar till veckan efter tennisen också, säger Ulf Nilsson.
Hamnlivet är en viktig del av Båstad.Bild: Göran Stenberg
Gå till toppen