Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tilde Johansson vann guld i U20-EM

Tilde Johansson har tagit Sveriges första medalj i U20-EM i friidrott. Supertalangen vann finalen på 100 meter häck samtidigt som hon slog till med ett nytt personbästa. – Shit, detta var otroligt, säger Johansson till Svenska friidrottsförbundets webbplats.

Tilde Johansson i Karlstads GP tidigare i sommar. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
Den svenska supertalangen i friidrott, Tilde Johansson, har redan noterats för ett nytt svenskt juniorrekord i längdhopp den här säsongen.
Men 18-åringen är även mycket lovande i 100 meter häck – något hon återigen bevisade i dagens final när grenen skulle avgöras i U20-EM i Borås.
Där var Falkenbergstjejen först över mållinjen på tiden 13,16 – ett nytt personligt rekord (det tidigare låg på 13,38) och en notering som bara var 14 hundradelar ifrån Susanna Kallurs 19 år gamla svenska juniorrekord.
– Shit, detta var otroligt. Tack för allt stöd, det betyder verkligen mycket, säger Tilde efter EM-guldet enligt Svenska friidrottsförbundets webbplats.
Tilde Johansson är nu historisk som Sveriges första guldvinnare någonsin på 100 meter häck i U20-EM. Tidigare har endast Helena Fernströms tagit brons på distansen, detta i Birmingham för 32 år sedan.
Susanna Kallur har däremot ett guld och ett brons från junior-VM 1998 respektive 2000.
Tidigare under dagen säkrade Johansson, som väntat, även en plats i söndagens längdhoppsfinal. Hon behövde bara ett hopp i kvalet på förmiddagen som mätte 6,48 meter.
Gå till toppen