Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborg anordnar SM för andra året i rad – svagt intresse bland andra klubbar

I helgen anlände 250 skyttar till Olympiafältet för att spänna sina bågar, ända från Boden till Trelleborg. De gjorde det för andra året i rad, eftersom Helsingborgs bågskytteklubb återigen tagit på sig ett uppdrag många vill slippa.

62 klubbar var representerade i år på bågskytte-SM.Bild: Tom Wall
På Olympiafälten dånar rockbandet Linkin Parks låtar ur högtalarna samtidigt som pilarna viner genom luften. Måltavlorna är upphängda på bockar byggda av Helsingborgs bågskytteförening. Mellan tavlan och bocken sitter en grå skärm som kostar mellan 5000 och 6000 kronor.
– Det är dyrt att anordna mästerskapet och det är mycket arbete som ligger bakom. Bockarna är tunga och framför allt otympliga, säger Torbjörn Bergkvist, domare och ordförande i Helsingborgs bågskytteklubb.
Skyttarna tävlade i lag och individuellt under SM i helgen.Bild: Tom Wall
Föreningen fick mästerskapet på sina axlar förra året, i samband med SM–veckan i Helsingborg. I år erbjöd de sig att göra det igen eftersom intresset var svagt bland landets andra klubbar.
– Vi hade ju allt material här. Det var bara att lyfta fram det igen. Och det är ju väldigt roligt när allt väl är på plats och man får uppskattning från alla skyttar och föreningar, säger han.
Inför nästa år är det fortfarande oklart hur det blir med SM. Men Torbjörn Bergkvist tycker att det får räcka med två år i rad.
– Om ingen anordnar tävlingen, ja då blir det inget SM. Och alla skyttar vill ju skjuta. Dock blir det lite mycket att ha det tre år på raken. Nästa år hoppas jag att någon annan klubb tar på sig det.
Långbåge är den typ av pilbåge som Torbjörn Bergkvist sysslar med.Bild: Tom Wall
Tävlingen pågår hela helgen och är en av landets två största tävlingar inom bågskytte, tillsammans med inomhus-SM.
En av de tävlande är OS-skytten Christine Bjerendal från Lindome som har skjutit pilar både i Rio och London. Innan hon kom till Helsingborg var hon och tävlade i Vitryssland. Där vände formkurvan.
– Säsongen hade gått spikrakt uppåt men sedan vände den i Minsk. Och jag kan inte säga att jag är jättenöjd med min prestation i Helsingborg, jag är inne i en svacka, säger hon.
Christine Bjerendal är från Lindome, strax utanför Göteborg.Bild: Tom Wall
Trots att prestationerna inte har varit i linje med hennes förhoppning är hon glad över att vara i Helsingborg.
– Tävlingen är fint arrangerad och håller bra tempo. Det är inte så mycket väntan vilket gör att dagarna blir hektiska. Igår kväll var jag helt slut, säger hon.
– Men det är mysigt att åka till SM och träffa alla. Jag såg mycket fram emot att åka till Helsingborg.
På bilden syns compoundbågar. På 50 meters avstånd träffar skyttarna allt som oftast den decimeterstora mittpunkten av tavlan, enligt Torbjörn Bergkvist.Bild: Tom Wall
Mycket jobb ligger bakom årets mästerskap i Helsingborg.Bild: Tom Wall
Gå till toppen