Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Albert Vel

Albert Vel, skeppsbyggare och fredsaktivist, Lomma, har avlidit vid en ålder av 91 år.

Albert föddes år 1928 i Dinxperlo, Nederländerna. Hans far var poliskommissarie och hans mor hemmafru. Han hade också en äldre syster, Marietje.
Under andra världskriget bodde familjen i Gaanderen invid tyska gränsen. Fadern och systern var aktiva i motståndsrörelsen. Att växa upp i ett ockuperat land kom att prägla Albert på många sätt.
År 1946 under studierna till skeppsbyggare i Haarlem, Holland, lärde han känna sin svenska fru Elsy Lindblom. De deltog båda i ett brevväxlingsprojekt med syfte att skapa goda relationer mellan unga i efterkrigseuropa. Efter examen fick Albert jobb vid Kockums varv i Malmö. Sverige blev hans nya hemland. Paret gifte sig och bosatte sig i Lomma, de fick tre barn.
På Kockums arbetade Albert vid ritkontoret. Sjösättningsberäkningar, krängningsprov, framställning av trim– och- stabilitetsbok var vanliga uppgifter. En specialkompetens var propellerkonstruktion och en annan beräkningar för varv som sjösätter på tvären i trånga kanaler. Han var ofta anlitad som kontrollant av propellrar före leverans till varvet.
Albert hade ett starkt samhällsengagemang och hans erfarenheter från kriget kom att skapa grunden för övertygelsen. Han var aktiv i flertalet föreningar men framförallt Svenska Freds – och Skiljedomsföreningen, forskare och Ingenjörer mot kärnvapen, Esperanoföreningen samt associerad medlem i Svenska läkare mot kärnvapen.
Inom Svenska Freds var han aktiv från 1980 och fram till sin död. Han var en stor inspiratör, framförallt för de unga. Albert uppmuntrade och stöttade nya idéer och förslag. Han hade en stark empatisk känsla och en tro på gräsrötternas kraft att påverka. För många blev medlemskapet grundet till en livslång vänskap.
Albert var initiativtagare och under flera år drivande i samarbetet mellan föreningarna och Domkyrkan i Lund för arrangemang kring Hiroshimadagen den 6/8. Detta kommer även i år att uppmärksammas med utställning, föredrag och morgonbön.
Han var snäll.
Vänner och medmänniskor
genom Maria Vel
Gå till toppen