Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Psykoterapeuter: Satsa på de små barnen

De minsta barnen och deras föräldrar får inte den hjälp de behöver, menar skribenterna. Arkivbild.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, har krav på ökad redovisning av dokumentation och krav på kvantitet och effektivisering ökat. Detta slår mot de minsta barnen, anser tre psykoterapeuter som i DN Debatt skriver att behandlare nu lämnar BUP.
De hävdar att vårdkedjan brister när Barnhälsovården rapporterar att remisser till BUP avvisas, vilket i sin tur utmanar patientsäkerheten. Enligt skribenterna är det ”en rundgång bland remisser och hänvisningar”.
Psykoterapeuterna, Maria Borg, Margareta Hansson och Monica Hedenbro, vill i stället se en ökad satsning på de minsta barnen. ”Det behövs större möjligheter att ta emot barnen och deras familjer och hjälpa dem i en tidig livsfas, så hjälpen har stor chans att bli framgångsrik”.
Skribenterna anser att ”den utvecklingspsykologiska grundsynen ersätts i snabb takt med manualer och bedömningsformulär” och att detta är ett steg tillbaka för barnpsykiatrin.
Gå till toppen