Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tusentals hjortdjur testas för dödlig smitta

Tusentals renar och älgar kommer att undersökas i jakt på den fruktade avmagringssjukan chronic wasting disease, CWD. Sjukdomen har under våren upptäckts hos två äldre älgkor i norra Sverige.

Ren på landsväg strax utanför Arjeplog i Norrbotten. Arkivbild.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Den dödliga sjukdomen – som finns i flera varianter – drabbar det centrala nervsystemet hos hjortdjur med avmagring, beteendeförändringar och rörelsestörningar som symtom. De två sjuka älgkorna i Arjeplog samt Arvidsjaur fick avlivas.
”När ett fall av CWD påvisas inom EU:s program ska provtagningen utökas i området där man har hittat sjukdomen. Fler prover ger bättre underlag för att bedöma sjukdomens utbredning i området och den eventuella smittsamheten. Därför finns det krav i EU-lagstiftningen på utökad provtagning vid fynd av CWD”, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
De djur som ska testas är älgar som skjuts under älgjakten 2019–2020 samt renar som slaktas under samma säsong. Runt 4 500 renar från samebyar i Arjeplogsområdet ska undersökas, rapporterar P4 Norrbotten.
Även i Norge och Finland har fall av CWD påträffats. Sjukdomen konstaterades i Europa för första gången 2016.
Gå till toppen