Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tusentals hjortdjur testas för dödlig smitta

Tusentals renar och älgar kommer att undersökas i jakt på den fruktade avmagringssjukan chronic wasting disease, CWD. Sjukdomen har under våren upptäckts hos två äldre älgkor i norra Sverige.

Ren på landsväg strax utanför Arjeplog i Norrbotten. Arkivbild.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Den dödliga sjukdomen – som finns i flera varianter – drabbar det centrala nervsystemet hos hjortdjur med avmagring, beteendeförändringar och rörelsestörningar som symtom. De två sjuka älgkorna i Arjeplog samt Arvidsjaur fick avlivas.
”När ett fall av CWD påvisas inom EU:s program ska provtagningen utökas i området där man har hittat sjukdomen. Fler prover ger bättre underlag för att bedöma sjukdomens utbredning i området och den eventuella smittsamheten. Därför finns det krav i EU-lagstiftningen på utökad provtagning vid fynd av CWD”, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
De djur som ska testas är älgar som skjuts under älgjakten 2019–2020 samt renar som slaktas under samma säsong. Runt 4 500 renar från samebyar i Arjeplogsområdet ska undersökas, rapporterar P4 Norrbotten.
Även i Norge och Finland har fall av CWD påträffats. Sjukdomen konstaterades i Europa för första gången 2016.
Gå till toppen