Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler anmäler könsstympning – få fälls

Polisen tar emot fler anmälningar om könsstympning. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/ TT
Antalet polisanmälningar om misstänkt könsstympning har närmare tredubblats de senaste åren. 2015 gjordes 14 anmälningar, förra året 38 stycken, enligt Svenska Dagbladet.
Ökningen kan bero på att fler inom socialtjänsten, vården och skolan fått upp ögonen för problemet, enligt experter som tidningen talat med.
I Sverige finns omkring 40 000 flickor och kvinnor som kan ha utsatts för könsstympning, enligt Socialstyrelsen. Men trots att könsstympning av kvinnor varit ett brott sedan 1982 finns bara två fällande domar.
– Det finns många omskurna flickor och kvinnor i Sverige, men i de flesta fallen har utredningarna visat att flickan har blivit omskuren innan hon kom hit, säger Sara Johnsdotter, professor i medicinsk antropologi vid Malmö universitet, till tidningen.
Gå till toppen