Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frostigt bemötande av Thunberg i hett Paris

Flera politiker protesterar mot att Greta Thunberg kommer till nationalförsamlingen. Arkivbild.Bild: Claus Bech/AP/TT
Hon hyllades av tyska förbundskanslern Angela Merkel i fredags och mottog Normandies nyinstiftade frihetspris i söndags.
Men när svenska klimataktivisten Greta Thunberg tas emot i franska nationalförsamlingen kan hon inte vänta sig samma utbredda värme – trots det pressande högtryck som spås medföra nya rekordtemperaturer i Paris.
Flera politiker från högerpartiet Republikanerna och högernationalistiska Nationell samling protesterar mot 16-åringens besök.
Parlamentarikerna kallar Thunberg ”en profet i kortbyxor”, ”Nobelpristagare i att sprida skräck” och ”ekologins Justin Bieber”.
Yttrandena har kritiserats av deras politiska motståndare.
Men även inom president Emmanuel Macrons liberala LREM, som torgför sig som klimatkämpar, väcker Greta Thunberg motstånd.
Parlamentsledamoten Sylvain Maillard säger sig bli ”illa till mods av att en ikon skapas på bekostnad av vetenskaplig eftertanke.”
– Att strejka från skolan är en sorglig symbol, säger Maillard.
Gå till toppen