Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya Zeeland mästare under korgen

Nya Zeeland är nya världsmästare i netball. Landet vann VM-finalen i Liverpool med 52–51 över Australien och övertar därmed grannlandets plats som världens bästa nation i den relativt lilla sporten.

New Zeelands Maria Folau, som satte 28 poäng i VM-finalen, i en duell med Australiens Courtney Bruce.Bild: Rui Vieira/AP/TT
Att just Nya Zeeland och Australien skulle mötas i final var ingen skräll. Årets VM-final var den sjätte raka mellan länderna och sedan det allra första världsmästerskapet 1963 har Australien aldrig varit sämre än tvåa, och Nya Zeeland inte sämre än trea. VM spelas vart fjärde år och i år deltog 16 länder.
Hemmanationen England knep bronset före Sydafrika i en match som blev tränaren Tracey Nevilles sista på bänken. Neville – som är syster till Phil, de engelska fotbollsdamernas förbundskapten – vill se fler inhemska spelare som inte flyr till Australiens proffsliga innan hon återvänder till sporten.
– Just nu finns det bara runt 25 proffsspelare i England och den siffran vill vi dubblera de kommande åren, säger hon till The Guardian.
Netball påminner om basket och korgboll, men spelarna får inte gå eller springa med bollen, och heller inte röra sig utanför sitt specifika område. Poäng görs i en krog som sitter på en tre meter hög stolpe, utan planka bakom. Sporten spelas på internationell nivå enbart av kvinnor.
Gå till toppen