Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tiotal EU-länder stödjer flyktingfördelning

Fjorton EU-länder ställer sig bakom det förslag om en ”solidaritetsmekanism” som Tyskland och Frankrike lagt fram, för att fördela migranter som kommer till EU mellan länderna. Det uppger Frankrikes president Emmanuel Macron på måndagen.

Frankrikes president Emmanuel Macron står värd för ett möte med FN-tjänstemän och EU-ministrar för att diskutera hur EU ska hantera de migranter som tar sig över Medelhavet.Bild: Michel Euler/AP/TT
Tidigare under dagen hade EU-ländernas utrikesministrar och migrationsministrar träffats i Paris för att diskutera migrationsfrågan.
– Slutsatsen ifrån morgonens möte är att, i princip, fjorton medlemsländer vid det här laget har uttryckt enighet med det fransk-tyska dokumentet, sade Macron till journalister, utan att gå in på detaljer om hur fördelningen skulle fungera i praktiken.
En källa nära det franska presidentämbetet uppger till Reuters att Frankrike, Tyskland, Finland, Luxemburg, Portugal, Litauen, Kroatien och Irland fanns bland de länder som uttryckt stöd.
Italiens inrikesminister Matteo Salvini deltog dock inte på måndagens möte. De allra flesta migranter som tar sig över Medelhavet kommer först till Italien, men Salvinis regering har försökt stänga landets hamnar och kräver att EU tar ett större ansvar.
Gå till toppen