Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Kommunalt ägande viktigt för elsystemens utveckling

Eftersom all elkonsumtion är lokal bör även produktionen av el vara det, skriver Börje Widerberg och påpekar att nya tekniker för elproduktion passar utmärkt för kommuner som vill bli självförsörjande och minska sårbarheten i elbehovet.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Diskussionen om en eventuell försäljning av Öresundskraft har mest kretsat kring de ekonomiska effekterna på kort och medellång sikt medan de strategiska aspekterna fått mindre utrymme. Men den frågan är också viktig eftersom det i stora delar av världen, till och med USA trots Trump, pågår en dramatisk förändring av våra energisystem.
Dagens elsystem bygger på en industriell modell som tjänade oss väl för 100 år sedan. Central produktion av varor och nyttigheter i jättelika, centraliserade, produktionsenheter vars produktion sedan distribuerades ut till miljontals konsumenter via komplicerade distributionssystem.
Utvecklingen idag går i en helt annan riktning där man i allt större omfattning bygger på lokal eller regional produktion nära konsumenterna.
För att bara ta ett exempel. För 50 år sedan producerades nästan allt stål centralt i stora kokseldade stålverk. I dag produceras en stor del av stålet lokalt i elektriska ”mini-mills” där större delen av råvaran är skrot. En dramatisk förändring under relativt kort tid.
Vi ser idag en liknande utveckling när det gäller produktion och distribution av elektricitet vilket är logiskt.
All elkonsumtion är lokal och därför bör också huvuddelen av produktionen vara lokal eller regional. Det är inte bara miljövänligt utan minskar också sårbarheten, något som blir allt viktigare i en värld med förändrat, våldsammare, klimat.
De nya teknikerna för att producera el som sol, vind, och en del av vattenkraften passar utmärkt här. I USA har redan närmare 50 städer som mål att bli energimässigt självförsörjande. Några är redan där som till exempel Burlington, Vermont och Aspen, Colorado.
Studier i USA har då visat att ägarsituationen i de lokala elbolagen har en stor betydelse för städernas förmåga att anpassa sig till den framtida situationen. Om kommunerna äger det lokala elbolaget kan de också påverka utvecklingen av elsystemen. Om någon annan äger elbolaget minskar de möjligheterna dramatiskt.
En försäljning av Öresundskraft riskerar att bli ett strategiskt misstag av stora mått.
Börje Widerberg
Gå till toppen