Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Det finns risk för att vårdboendena i Helsingborg smygprivatiseras.”

Helsingborgs politiker måste ta en både bred och djup diskussion om framtidens vård och omsorg. Det skriver de två miljöpartisterna Lena Östholm Munkberg och Marcus Friberg.

Idag har Helsingborg inte tillräckligt många platser på vårdboenden, skriver artikelförfattarna.Bild: Sven-Erik Svensson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Miljöpartiet har både varit för och emot enskilda beslut när det gäller äldrevården i Helsingborg, men nu är det hög tid att politiker i alla partier lyfter blicken, tar ett helhetsansvar och fattar beslut i den riktning som utstakas.
Idag har Helsingborg inte tillräckligt många platser på vårdboenden. I juni stod cirka 140 personer med beslut från biståndshandläggare om vårdboende i kö till en plats. En stor andel väntade på stadens korttidsenhet, något som i sin tur gjorde att svårt sjuka äldre fick vänta på korttidsvård i sina hem eller fick korttidsvård i en annan kommun.
Det finns cirka 1 150 platser på vårdboenden i Helsingborg. Enligt en prognos behövs det cirka 40 nya fram till år 2022 och 120 till år 2025.
En majoritet i Helsingborgs kommunfullmäktige har beslutat att det ska uppföras ett nytt kommunalt vårdboende i Rydebäck. Ett privat bolag planerar att bygga ytterligare ett vårdboende med 60 platser i Rydebäck.Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande, säger i en kommentar att om det byggs ett privat boende i Rydebäck är det konstigt att bygga ett till. Det finns inte den efterfrågan.
Totalt ska sex nya privata vårdboenden byggas i Helsingborg. Tillsammans har de cirka 400 platser. Tre av boendena ska byggas och drivas i Vardagas regi, ett via Aleris och två verkar inte ha klart vilka som ska stå för driften.
Det ser alltså ut som om det byggs mer är tredubbelt fler boendeplatser än vad prognosen säger att det behövs. Varför är det så? Svaret stavas lov, en förkortning av lagen om valfrihetssystem. Peter Danielsson har både i debatter inför valet och i kommunfullmäktige under våren talat om att införa lov inom vårdboende i Helsingborg.
Vi anser att det behövs ett helhetsgrepp kring dagens situation när det gäller vårdboendena genom en öppen debatt mellan stadens partier. I annat fall riskerar staden att tvingas ”köpa” platser på de privata boenden som byggs, något som medför en sorts smygprivatisering.
Lov innebär att den som ska till ett vårdboende har möjlighet att välja mellan olika utförare som är godkända av kommunen. Det kan vara både privata och kommunala. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, hade 21 av Sveriges 290 kommuner i april infört lov när det gäller vårdboende.
Miljöpartiet kämpar för att öka och tydliggöra vård- och omsorgsnämndens kvalitetskrav på såväl privata som kommunala vårdboenden och att minst 40 procent av Helsingborgs platser på vårdboenden ska vara vikta för människor med demens. En lov-modell kan vara en möjlighet, men kan få flera vanskliga effekter.
Lov skapar ett konkurrensförhållande som bygger på tillgång och efterfrågan, där kommunen inte kan besluta var framtida vårdboenden ska byggas. Inte heller kan kommunen behålla dagens kontroll över balansen mellan antal vårdboendeplatser som drivs i privat eller i kommunal regi och kan leda till att vissa vårdboenden inte kan fylla sina platser. Lov-systemet kräver också att både upphandlingsunderlag och kommunens kvalitetsuppföljning håller den nivå som krävs för god vård och omsorg.
Miljöpartiet vill att de politiska partierna i Helsingborg snarast tar en både bred och djup diskussion om hur framtidens vård och omsorg ska organiseras. Vi sitter gärna i samtal med den styrande minoriteten, det vill säga Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centern, liksom med Socialdemokraterna, för att finna en väg framåt. Helheten behöver diskuteras. Just nu diskuteras träd för träd, men det finns ingen riktning för hur skogen ska se ut.

Lena Östholm Munkberg

Marcus Friberg

Lena Östholm Munkberg (MP) är ledamot Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd.
Marcus Friberg (MP) är kommunalråd i Helsingborg.
Gå till toppen