Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Sverige är ett av världens mest rättssäkra länder.

President Donald Trump ringde statsminister Stefan Löfven som förklarade att det svenska rättsväsendet är självständigt. Arkivbild.Bild: Alex Brandon
Amerikaner som inte vill åka till Sverige, samtal mellan president Donald Trump och statsminister Stefan Löfven och 620 000 namnunderskrifter. Häktningen av den amerikanske artisten Asap Rocky har fått oanade konsekvenser.
"Jag skulle aldrig vilja åka till Sverige nu." Uttalandet kommer från Melanie Jackson, en amerikansk kvinna som Sveriges Radio intervjuat apropå uppståndelsen kring den amerikanske rapparen.
Liksom många andra har hon sett tweetar om påstådd svensk rasism och ett osäkert rättssystem.
USA:s rättssystem skiljer sig från det svenska på flera punkter, vilket har resulterat i flera missförstånd. Häktning utan åtal kan inte pågå lika länge i USA som i Sverige och i USA finns möjlighet att betala borgen för att slippa sitta i häkte.
Borgen innebär att en summa pengar betalas som en garanti för att den misstänkte infinner sig till rättegången. Att den möjligheten saknas i Sverige beror, enligt Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, på att alla ska vara lika inför lagen.Fattiga som rika.
Avsaknaden av ett borgensystem har varit ett av de främsta skälen till upprördhet och missförstånd bland amerikanska politiker, enligt Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter. Och missuppfattningen mildrades knappast av att president Trump skrev en tweet där han meddelade att han personligen erbjudit sig att betala borgen för Asap Rocky.
Presidenten engagerade sig i fallet efter att kändisparet Kim Kardashian och Kanye West kontaktat honom. I en tweet meddelade han att han skulle ringa upp "Sveriges mycket talangfulle statsminister" för att se om situationen kunde lösas.
Samtalet ägde rum lördagen den 20 juli och varade ungefär 20 minuter, enligt statsministerns pressekreterare. Löfven upplyste Trump om att det svenska rättsväsendet är helt självständigt och att regeringen inte kommer att försöka påverka rättsprocessen.
Budskapet om att borgen inte existerar verkar dock inte ha nått fram till den amerikanske presidenten, som efter samtalet skrev tweeten om att han ville betala borgen.
Stormen kring Asap Rocky ledde till att ambassadör Olofsdotter blev tvungen att avbryta sin semester. På onsdagseftermiddagen bjöd hon in flera amerikanska kongressledamöter som engagerat sig i fallet till ett möte. Detta för att reda ut frågetecknen kring det svenska rättssystemet.
En annan fråga som blivit omdebatterad gäller ett uttalande från Anne Ramberg som blev rubrik på Dagens Nyheters sajt. Rubriken lyder "Anne Ramberg: En svensk skulle aldrig hållas häktad på de här grunderna."
Fakta är korrekta men rubriksättningen olycklig. Den ger ett intryck av att Asap Rocky blivit negativt särbehandlad för att han inte är svensk. Men artisten har blivit behandlad enligt praxis.
Utländska medborgare blir ofta häktade även för mindre allvarliga brott, som inte skulle ha räckt för att häkta en svensk. Det beror på att man ofta bedömer risken större att personen håller sig undan rättvisan och inte kan lagföras om vederbörande saknar fast hemvist i landet. Det är alltså inte rasism som ligger bakom häktningen.
På torsdagsförmiddagen beslutade kammaråklagare Daniel Suneson att väcka åtal för misshandel av normalgraden. Åtalet omfattar artisten och två män i hans sällskap.
Asap Rocky och de två männen hävdar att slagen de delat ut var självförsvar och nödvärn till följd av provokation. De har lagt upp en film på artistens instagramkonto som visar hur en ung man följer efter dem. Livvakterna ber mannen gå i en annan riktning och artisten säger in i kameran att de inte vill ha bråk.
Åklagaren hävdar att det finns fler filmer som inte är kända för allmänheten och som inte talar till de åtalades fördel.
Amerikaner må ha svårt att förstå det svenska rättssystemet, men det säger väldigt lite om hur det står till med rättssäkerheten i Sverige. Som Olofsdotter påpekar är Sverige, tillsammans med övriga skandinaviska länder, ett av de mest rättssäkra länderna i världen. Nu är det upp till tingsrätten att avgöra skuldfrågan.
Gå till toppen