Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Carl Bildt: Jag skulle inte släppt Asap Rocky

Efter att Donald Trump uttryckt sin besvikelse över att Stefan Löfven inte ingripit för att släppa rapparen Asap Rocky fri rycker nu Carl Bildt ut till försvar för Sveriges rättssystem.

Förre utrikes- och statsministern Carl Bildt riktar kritik mot Donald Trump i en debattartikel i Washington Post. Arkivbild.Bild: Heiko Junge/TT
I en debattartikel i Washington Post skriver Carl Bildt att han, som tidigare varit statsminister i Sverige, inte heller hade ingripit när det gäller Asap Rocky, som åtalats för misshandel i Stockholm.
”President Trump har, i vanlig ordning, skrivit en rad tweets för att kräva ett frisläppande och har i allmänna ordalag uttryckt sitt missnöje med både Sverige och dess statsminister för att man inte direkt gör som han vill”, skriver Carl Bildt.
Den förre utrikes- och statsministern kritiserar även Donald Trump för att han normalt sett inte bryr sig i enskilda rättsfall. ”I det här fallet kan man se att han har tydliga politiska skäl för att kräva att de tre misstänkta skickas hem igen”, skriver han.
Donald Trump twittrade under natten till fredag ilsket om sin besvikelse över hur Sverige behandlar Asap Rocky.
”Sverige har svikit afroamerikanerna i USA. Jag såg på filmklippen av Asap Rocky, och han blir förföljd och trakasserad av bråkmakare. Behandla amerikaner rättvist!” skriver Trump och fortsätter:
”Vi gör så mycket för Sverige men det verkar inte fungera åt andra hållet. Sverige borde fokusera på sina riktiga brottsproblem.”
Enligt Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter är det svårt att veta när eventuella reaktioner kommer, men än så länge har det varit tyst efter Trumps twittrande.
– Nej, det har inte kommit några reaktioner från det officiella USA.
Hon konstaterar att det är ”oerhört svårt” för svenska politiker att kommentera Trumps kritik.
– Vi har ju ett oberoende rättsväsen, det finns ingenting någon politiker kan göra någonting åt sådant här – vare sig kan eller ska.
Svenska regeringen vill inte kommentera Trumps utspel, uppger Natalie Sial, tillförordnad presschef vid statsrådsberedningen.
”I Sverige får varken regeringen eller riksdagen bestämma hur domstolar och myndigheter ska döma eller besluta i enskilda fall, eller hur de ska tillämpa lag. I Sverige är alla lika inför lagen och ingen står över den. Det här har redogjorts för Vita huset. Nu får rättsprocessen ha sin gång. I övrigt har vi inget mer att säga i dagsläget”, säger hon i en skriftlig kommentar.
TT har sökt Stefan Löfven, som dock inte vill kommentera saken vidare.
”Det är inget statsministern kommenterar. Han har varit tydlig med att i Sverige är alla lika inför lagen och att regeringen inte kan blanda sig i en pågående rättsprocess”, skriver Mikael Lindström, statsministerns tillförordnade pressekreterare.
Två veckor efter att Asap Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, häktades efter ett gatubråk i Stockholm började den amerikanske presidenten att engagera sig i fallet. Trump ringde upp Stefan Löfven för att diskutera fallet.
”Statsministern var noga med att påpeka att det svenska rättsväsendet är helt självständigt och att alla är lika inför lagen i vårt land. Regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka den här rättsprocessen”, sade Stefan Löfvens pressekreterare Toni Eriksson till TT efteråt.
Varför Donald Trump valt att engagera sig i fallet är något oklart, enligt Jack Glaser, statsvetarprofessor vid universitetet Berkeley i Kalifornien.
”Det är väldigt svårt att förklara varför Trump gör saker och ting”, skriver Glaser i ett mejl till TT. ”Det är vanligtvis för sin egen skull, och han kan se det här som en möjlighet att få stöd från svarta väljare. Det verkar vara en konstig fråga för en president att ge sig i kast med, och det är inte troligt att han har en klar förståelse om fallets omständigheter”.
Fakta

Turerna i Asap Rocky-fallet

Söndag 30 juni: Asap Rocky befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Där hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män. Bråket fångas på film.

Måndag 1 juli: Den amerikanska nöjessajten TMZ publicerar en film som visar delar av bråket.

Tisdag 2 juli: På Asap Rockys instagramkonto publiceras andra filmer av bråket som sägs visa upprinnelsen. Där syns hur både rapparen själv och hans livvakt ber de två männen att sluta följa efter dem.

På kvällen framträder Asap Rocky på hiphopfestivalen Smash x Stadion i Stockholm. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer.

Fredag 5 juli: Asap Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män häktas med samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.

Söndag 7 juli: Sajten TMZ publicerar en artikel om hur Asap Rocky påstås ha det i svenskt häkte. Det påstås att artisten lever under inhumana förhållanden med oätbar mat, dåligt dricksvatten, cellgrannar som kastar avföring och att han tvingas sova på golvet. Uppgifterna dementeras av Kriminalvården. Även Asap Rocky dementerar uppgifterna genom sin advokat.

Tisdag 9 juli: Ett upprop på sajten change.org kräver att Asap Rocky släpps fri. Inom loppet av ett dygn har 330 000 personer skrivit under. Två veckor senare har över 600 000 personer skrivit under.

Torsdag 11 juli: Asap Rocky ställer in samtliga planerade framträdanden under juli för sin Europaturné.

Onsdag 17 juli: Flera kongressledamöter i USA kräver gemensamt att Asap Rocky släpps från häktet.

Torsdag 18 juli: En av målsägarna delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.

Fredag 19 juli: Asap Rocky omhäktas. Åklagaren får fram till 25 juli på sig att väcka åtal eller begära omhäktning.

Donald Trump meddelar att han känner till fallet. Han skriver på Twitter att han ska ringa statsminister Stefan Löfven för att se vad som kan göras för att hjälpa Asap Rocky.

Lördag 20 juli: Stefan Löfven och Donald Trump samtalar över telefon.

Måndag 22 juli: Förundersökningen mot den man som misstänks ha blivit misshandlad av Asap Rocky läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.

Onsdag 24 juli: Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter avbryter sin semester för att hantera trycket mot ambassaden på grund av Asap Rockys häktning. Hon träffar flera kongressledamöter för att svara på frågor.

Torsdag 25 juli: Asap Rocky och de två andra misstänkta åtalas för misshandel. Enligt Asap Rockys advokat Slobodan Jovicic hålls rättegången på tisdag, torsdag och fredag nästa vecka.

Gå till toppen