Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Mänsklighet borde vara vår religion när vi vill leva ett liv i verkligheten

I det sekulära samhället behöver vi budord och värderingar att leva efter.Bild: Hasse Holmberg / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Historiskt sett har det ju funnits tusentals olika religioner och fortfarande finns det ju en hel del kvar. Är det då någon av de här som är den rätta sanningen? Hur skulle man kunna avgöra det? Det går ju inte.
Men ett svar skulle kunna vara: troligen ingen och att religion härstammar från kulturella fantasier och ritualer och att meningen med dem är att skapa trygghet för människorna.
Den som har valt att anta någon av alla dessa religioner som finns, måste ju då också förstå, att andras fantasier har lika mycket värde för dem, som ens egen har för en själv.
Den som påstår att det bara är min egen religion som är den enda rätta, så därför ska den styra i tillvaron för alla människor, är hjärntvättad, egoistisk och obildad.
Att vi människor över hela jorden tänker olika är ju ingen nyhet så därför måste vi lära oss att inte hata och fördöma andra som inte tänker som man själv gör.
Men alla har inte förmågan att ta till sig någonting av dessa religiösa fantasier och vill leva ett liv i verkligheten med eget självförtroende utan hjälp i andevärlden. Efterhand som kunskaperna hos mänskligheten blir mer påtagliga, så är det många som tar avstånd ifrån det religiösa och fler och fler blir det.
Hur ska vi då på bästa sätt kunna leva tillsammans utan att för den skull behöva påverkas av andras livsteorier?
Då finns det ju bara det sekulära samhället, där varje religiös männi­ska utövar sina religiösa böjelser i hemmet eller i sin heliga borg. Och att man förstår att kläder har ingenting med religion att göra, det är enbart kultur, mode eller kanske helst praktiskt.
Det var ju till och med så att Ebba Busch Thor sa, när det var tal om en minaret i Växjö, att vi har ett sekulärt samhälle, så det passar inte in här.
Men det är väl inget land i världen som bara har paradisets tankar om allting. Just Ebba Busch Thor är ledare för ett kristet parti i den sekulära riksdagen.
When will they ever learn? When will they ever learn?
De nya buden på tolv rader, inte skrivet av vår fader, utan är en ny reli­gion. Mänsklighet.
Man får aldrig döda en ­människa, för då är man såld.
Slåss och kriga är avskyvärt, för friden gäller icke-våld.
Man får gärna berika sig, men inte stjäla från andra.
Hämnd är fel, då får man också sig själv att klandra.
Harmoni i egna livet och med ­nästan, i sanning och lycka.
Hjälpsamhet, ödmjukhet och ­empati ska innandömet smycka.
Ordet måste vara trovärdigt och ärligt, men också skönt.
Och visa världen, osunda ­lockelser för människan inte är lönt
kärlek och artighet leder till
en god livskvalitet,
men också lekfullhet och ­lättsamhet i sin personlighet.
Man får dock inte glömma bort solidaritet och tålamod
och sunt förnuft när så krävs,
så att tillvaron blir god.
Eric Broman
Ängelholm
Gå till toppen