Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Avancerad cyberattack mot journalister

Reportrar som granskat den ryska underrättelsetjänsten har utsatts för en avancerad cyberattack. Enligt den Genèvebaserade e-postleverantören Protonmail finns bevis som pekar på att Ryssland hållit i spakarna.

Tre av de misstänkta ryska underrättelseofficerare som den grävande journalistgruppen Bellingcat bidrog till att identifiera. Arkivbild.Bild: Aleksandr Zemlianitjenko/AP/TT
Cyberattacken har syftat till att få tillgång till krypterade e-postkonton genom så kallat nätfiske, enligt Protonmail.
Måltavlorna för nätfisket tillhör den grävande journalistgruppen Bellingcat, som bidrog till att identifierade de misstänkta underrättelseofficerare som tros ligga bakom förgiftningen av ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury i fjol.
Protonmails vd Andy Yen beskriver händelsen som ”en av de bäst orkestrerade nätfiskeattacker vi hittills har sett”.
Christo Grozev, som ledde Bellingcats arbete med fallet Skripal, säger att det inte råder några tvivel om att Rysslands militära underrättelsetjänst GRU ligger bakom det hela. Enligt Grozev har ingen av journalisterna blivit av med sitt lösenord.
Sergej Skripal och Julia Skripal utsattes för giftet Novitjok som utvecklades i dåvarande Sovjetunionen. Båda två överlevde.
De män som har pekats ut som skyldiga nekar till att ha med nervgiftsattacken att göra.
Fakta

Bakgrund: Förgiftningarna i Salisbury

Den 4 mars i fjol förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury. Även en polis insjuknade. Alla tre överlevde.

Giftet fanns på ytterdörren till Skripals hus, en av de platser där två misstänkta ryska agenter fångats av övervakningskameror.

Storbritannien och Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har identifierat giftet som Novitjok, utvecklat i dåvarande Sovjetunionen. Spår av giftet hittades också i ett hotellrum i London där de två misstänkta ryska männen hade bott.

En tredje rysk man som misstänks för delaktighet i förgiftningarna identifierades senare.

Drygt tre månader senare hittades en parfymflaska med giftet i Amesbury norr om Salisbury. En kvinna sprejade det på sina handleder och avled efter åtta dagar. En polis som samtidigt kom i kontakt med giftet fick livshotande skador, men återhämtade sig.

Sergej Skripal var verksam inom GRU på 1990-talet, men agerade senare dubbelagent för brittisk räkning fram till 2004, då han greps i Ryssland. Sex år senare fick han flytta till Storbritannien i en fångväxling.

Gå till toppen