Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hundratal datorskärmar lyser upp i Örkelljunga

I närmare sextio timmar håller de på, ungdomarna som deltar i lanet Gank-Zone på Forum Örkelljunga.

”Counter Strike: Global Offensive är roligast, det kräver mycket samarbete för att man ska lyckas. Men jag ska lira lite League of Legends i natt. Förhoppningsvis håller jag mig vaken” säger Anton Svensson.Bild: Jakob Thorell
Det är nästan helt mörkt i norra delen av Forums idrottshall, ljuset från datorskärmarna ger inte mycket mer än ledsyn. Lite musik spelar i högtalarna, men inte högt nog för att dränka det frenetiska knattrandet från alla tangentbord.
– Jag kom i fredags morse redan och det har väl blivit en två timmars sömn allt som allt sedan dess. Lite dåsig är jag nog, men alla skratt och alla aktiviteter runtomkring håller en vaken, säger Anton Svensson, en av deltagarna i helgens lan.
Dataspel måste inte betyda stillasittande. Oskar Rydin provade virtual reality-spelet Beat Saber som kräver att spelaren rör sig rätt mycket.Bild: Jakob Thorell
Han berättar att han kommit hit för att träffa flera av de kompisar han annars oftast bara träffar online. Helgens lan, Gank-Zone, är inte det första han besöker.
– Jag har varit på Dreamhack i Jönköping tidigare. Detta är ju mycket mindre, man också trevligare. Man hinner träffa folk på ett annat sätt och umgås mer, säger Anton Svensson.
Anton Vennerhäll testade Rocket League. ”Som ett fotbollsspel fast man kör bil” tyckte han.Bild: Jakob Thorell
Hittills har runt 120 personer dykt upp för att delta i lanet. En del stannar som Anton Svensson hela helgen, andra bara några timmar, berättar Dennis Sandén från arrangörerna Gank-gaming.
– De som kommer hit kan spela till exempel Fortnite, League of Legends eller Fifa 19, men här finns även andra arrangemang. Som en spökbollsturnering och vi har också haft en skattjakt som variation till dataspelandet, säger han och fortsätter.
– Det största vi har är väl annars en lagtävling i Counter Strike: Global Offensive. Där får det vinnande laget 20 000 i prispengar att dela på.
”Kommunikation är viktigare i e-sport än många andra lagsporter. Pratar du inte tar du död på ditt lag” förklarar Alexandra Fredriksson (tv). Hon och Jessica Sandberg är två av spelarna i E-Girls.Bild: Jakob Thorell
I den turneringen deltog bland annat tjejerna i e-sportlaget E-Girls vars medlemmar bor utspridda över Sveriges södra halva.
– Det är en del av det som är så roligt med datorspel. Man träffar och lär känna människor som man kanske aldrig lärt känna annars. Den som spelar fotboll träffar mest folk från trakten där de bor, men online lär man ju känna folk från hela världen, säger Jessica Sandberg från E-Girls.
Själva tävlingen i Counter Strike gick dock så där.
– Nej det gick inte jättebra, men fullt godkänt med tanke på att laget bara är en månad gammalt. Dessutom har vi en ny lagmedlem sedan någon vecka tillbaka och har inte hunnit träna ihop oss riktigt ännu. Att vi kom hit var mer en spontan grej eftersom vi fick en inbjudan för några dagar sedan, säger Alexandra Fredriksson
För sina insatser i skattjakten belönades Eric Helén, Anton Vennerhäll och Alexander Lundh med var sin prydnadskopia av en Karambit, en kniv som kommer från spelet Counter Strike.Bild: Jakob Thorell
En av de roligaste aktiviteterna var skattjakten, tyckte Eric Helén, Anton Vennerhäll och Alexander Lundh. Tre kompisar som lärt känna varandra på olika håll men som håller kontakten via datorspelande.
– Vi höll på fram till klockan tre i natt, men vi löste den iallafall, säger Alexander Lundh med ett skratt.
– Det visade sig att vi tänkte lite väl stort, de flesta sakerna man skulle hitta fanns här på Forum, men vi var ju ute och letade över hela byn, förklarar Eric Helén.
– Det spelar ingen roll, jag är i alla fall nöjd med resultatet. Och vi hade riktigt roligt, säger Anton Vennerhäll.
Nej, det är ingen ny månlandning som övervakas från Forum. Bara 120 ungdomar som spelar dataspel av hjärtans lust.Bild: Jakob Thorell
Gå till toppen