Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Migrationsverket efter kritik från inlåst advokat: Inga negativa konsekvenser för de förvarstagna

Advokat Fredrik Bülow ville inte tvingas bli inlåst under sitt besök hos en klient på förvaret i Åstorp och anmälde händelsen till JO. Nu har Migrationsverket svarat på kritiken.

Läs också Advokat vägrar att bli inlåst
Att som advokat behöva bli inlåst när man besöker sin klient på förvaret i Åstorp, är oacceptabelt, anser Fredrik Bülow som i våras anmälde händelsen till Justitieombudsmannen, JO. Nu har Migrationsverket, som driver förvarsenheterna, svarat på kritiken.
Att Fredrik Bülow inte vill bli inlåst med de förvarstagna, har inte påverkat deras rättssäkerhet, enligt de indikationer som Migrationsverket har fått från förvaret i Åstorp, enligt Migrationsverkets yttrande till JO.
Verket menar också att de intagna på förvaret kan ta emot besök i närmast obegränsad omfattning, men att besöken också måste ske på ett säkert sätt för både den intagne och för besökaren. Därför får besökare tillgång till en telefon med ett larm och om en akut situation skulle uppstå så kommer personal omedelbart.
Men det stämmer inte, menar Fredrik Bülow, som har mångårig erfarenhet av uppdrag för förvarstagna personer.
– Det är inte alltid man får en telefon med sig, för det är inte alltid de är laddade. Även om man skulle ha en så är det inte säkert att personalen hinner dit förrän efter flera minuter om man larmar eftersom de måste komma två stycken och kan vara upptagna med annat, säger han.
Dessutom har de som jobbar på förvaren ingen rätt att ta till våld om det skulle behövas, vilket tidningen nyligen har rapporterat om.
Han menar att problemet är att han som advokat utsätts för en säkerhetsrisk när han blir inlåst med någon han inte känner och att flera av hans kvinnliga kollegor av samma orsak har vägrat att ta uppdrag just för förvarsintagna. Själv antog han sådana uppdrag fram tills för några månader sedan, när han säger att en viktig detalj förändrades.
– Tidigare löstes detta genom att frekventa besökare hade ett kort, liknande ett sådant man får på hotell, som de kunde ta sig ut genom rummet och in genom en annan dörr med. Men en del som hade sådana kort glömde att lämna dem när de gick och då kostade det tio kronor varje gång att köpa ett nytt, så då drog man in korten, säger Fredrik Bülow.
På grund av situationen där advokater och andra besökare numera blir inlåsta ensamma med de intagna, har även han nu slutat att anta uppdrag, både på förvaret i Åstorp och på det nyöppnade i Ljungbyhed. Fredrik Bülow hade helst velat se en lösning som liknar de man har på andra former låsta institutioner.
– Jag var på rättspsykiatrin härom dagen och hälsade på och där är dörrarna till besöksrummet inte låsta och så sitter det personal precis på andra sidan dörren. Så är det på häktena också och där finns det även vakter. Det är bara Migrationsverket som har den här lösningen att man låser in advokaten med klienten, säger han.
Migrationsverket skriver i sitt yttrande att det "i vissa speciella situationer" skulle kunna finnas behov av att höja säkerheten vid ett besök av ett offentligt biträde och att en lösning då skulle kunna vara just att placera personal i omedelbar anslutning till besöksrummet.
Fredrik Bülow hoppas nu på en förändring av rutinerna på förvaren och säger att han i så fall kan tänka sig att åter igen ta uppdrag på förvarsenheterna.
– Det kan jag absolut tänka mig i så fall! Jag har färdiga kontakter, så så fort de har en bra lösning så tar jag gärna uppdrag själv och delar med mig till mina kollegor - när jag vet att de kan vara säkra under sina besök på förvaret, säger Fredrik Bülow.
Gå till toppen