Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Henriksson: Att minska jobbstress är inte individens ansvar. Mejla inte den som är ledig.

Återhämtning är nödvändigt för att undvika stressjukdomar. Stäng av jobbtelefonen på semestern.Bild: Christine Olsson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Semester. Tankarna förs till lata dagar på stranden eller i hängmattan. Men hur lediga får löntagare egentligen vara? Bör jobbmejlen kollas och telefonen vara påslagen om chefen skulle ringa?
Gränsen mellan arbete och fritid blir mer och mer diffus. Jobbtelefon, förtroendearbetstid och möjlighet att arbeta hemma kan vid första anblick se ut som lockande förmåner. Men flexibiliteten leder ofta till stress eftersom förväntningarna på den anställde blir otydliga.
När det är möjligt att svara på mejl dygnet runt och arbetstiden är flytande finns det inget naturligt slut på arbetsdagen. I en konkurrensutsatt bransch kan möjligheten att arbeta hemma, och erbjudandet om en jobbtelefon, bli en belastning snarare än en förmån. Detta drabbar inte minst unga som är i början av sin karriär, ofta saknar fast anställning och behöver visa sin attraktivitet på arbetsmarknaden.
Kroppen är anpassad för att klara stress i korta intervaller. I människans ursprungliga miljö var stresspåslag nödvändigt för att undkomma rovdjur och andra livsfaror. När rovdjuret var borta minskade stresshormonerna i kroppen och energidepåerna kunde byggas upp på nytt.
På samma sätt kan kortvarig stress vara hjälpsam än idag. Vid påfrestning utsöndras hormoner som ökar förmågan att fokusera och slutföra en viktig uppgift. Men om återhämtningen uteblir fortsätter stresshormonerna att produceras i stor omfattning, vilket är toxiskt för kroppen.
I värsta fall blir utmattningssyndrom följden.
Stressrelaterade diagnoser är ett ökande problem i Sverige. Mellan år 2010 och 2015 mer än fördubblades sjukskrivningarna för det som kallas anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress, från 31 000 till 68 000. Det skapar mycket lidande och är dyrt för samhället.
Troligen är uppluckringen av gränsen mellan arbete och fritid en bov i dramat, eftersom den livsnödvändiga återhämtningen störs.
I vårt individualistiska land läggs skuld och ansvar ofta på den enskilde. Var och en ska ta hand om sin egen hälsa och minska den skadliga stressen i sitt liv.
Men personlig disciplin är inte tillräckligt, enligt en studie från universitetet Virginia Tech. Även om en anställd inte aktivt kollar sina jobbmejl utanför arbetstid så påverkas hälsan negativt. Vetskapen om att hen kan ha blivit kontaktad och upplevelsen av att förväntas vara tillgänglig är skadlig i sig.
Därför bör både arbetsgivare och politiker ta ett större ansvar om sjukskrivningstalen för utmattning ska kunna minska. Utomlands sker det redan.
Biltillverkaren Volkswagen har en blockering av företagsmejl under helger och mellan klockan 18.15 och 07.00 på vardagar. Detta för att förhindra att anställda blir störda på sin fritid. Och företaget Daimler har installerat ett program som raderar alla inkommande mejl till anställda som är på semester.
Flera länder, bland andra Frankrike och Italien, har infört lagar som skyddar medborgarnas rätt att stänga av jobbtelefonen utanför arbetstid.
Med tanke på den dramatiska ökningen av stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige bör regeringen överväga liknande lagstiftning. I väntan på att så sker, stäng av telefonen.
Gå till toppen