Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Man erkänner uppmärksammad kidnappning

Tusentals rumäner demonstrerade i centrala Bukarest i protest mot hur myndigheterna hanterat ett kidnappningsfall där en 15-årig flicka dödades. Nu erkänner en 65-årig man mordet på flickan och en annan tonåring.

Människor tänder ljus utanför inrikesdepartementet i Bukarest för att hedra en 15-årig flicka som kidnappats och mördats.Bild: Andreea Alexandru/AP/TT
I demonstrationståget hördes rop på regeringens avgång, och blommor och ljus placerades utanför inrikesdepartementet. Att landets högste polischef och ytterligare två lokala polischefer fått sparken har inte blidkat alla.
– Varför gjorde inte polisen något tidigare? Alla måste svara på det här, från poliser till åklagare till (premiärminister Viorica, reds anm) Dancila, säger Cristian Nan, en av deltagarna i protesten.
Flickan kidnappades i staden Caracal när hon försökte lifta hem till Dobrosloveni i södra Rumänien. Hon lyckades få tag på den misstänkte kidnapparens mobiltelefon, slog larmnumret 112 tre gånger och gav bland annat ledtrådar om var hon befann sig och vem som höll henne fången.
Precis innan samtalet bröts hörs hon ropa ”Han kommer, han kommer”.
Det tog polisen tolv timmar att hitta rätt byggnad. Då inväntade man ett domstolsbeslut om husrannsakan, vilket inte krävs vid nödsituationer. Polisen gick in först 19 timmar efter det senaste samtalet.
I fastigheten hittades kvarlevorna av det som tros vara flickan och ytterligare en person, som polisen tror kan vara en 18-årig flicka som försvann från en närliggande by i april. Kvarlevorna är ännu inte identifierade.
En 65-årig man är frihetsberövad. Han nekade först till att ha träffat den 15-åriga flickan, men på söndagen erkände han sig sedan skyldig till att ha mördat de båda tonåringarna.
Åklagare har fastställt att båda flickorna kidnappades när de försökte lifta hem till sina respektive byar från Caracal.
Demonstrationernas organisatörer säger att protesterna riktats mot likgiltigheten, inkompetensen och empatibristen hos dem som sitter på makten. Även på andra håll i Rumänien har demonstrationer hållits.
Gå till toppen