Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Körde i 120 – med en A-traktor

17-åringen nekar till fortkörning men nu döms han för både hastighetsöverträdelse och olovlig körning.

Ynglingen från Svalövs kommun körde mitt i natten sin A-traktor på en väg där högsta tillåtna hastighet är 70 kilometer i timmen.
Men vid vägen fanns en hastighetskamera som registrerade framfarten – 120 kilometer i timmen.
17-åringen har förnekat brott. Han hävdade att det var någon annan som körde, även om det var hans fordon.
Han åtalades ändå för både hastighetsöverträdelse och olovlig körning eftersom han saknade körkort för den till personbil ändrade A-traktorn.
Det blev därför rättegång och där har han fortsatt hävda att det inte var han som satt vid ratten. Han har också sagt att han inte kände till att traktorn kunde köras i högre hastighet än den tillåtna, det vill säga 30 kilometer i timmen.
Domstolen menar att det inte är någon tvekan att det är 17-åringen som syns på bilden som hastighetskameran tagit. Att han inte velat berätta något om tillfället styrker heller inte hans trovärdighet.
Han döms därför på båda åtalspunkterna och straffet blir dagsböter, totalt 1 500 kronor.
I en tidigare version stod att 17-åringen inte hade körkort för A-traktor. Det stämmer inte. Däremot saknade han körkort för personbil, vilket krävdes för fordonet.
Fakta

A-traktor och Epa-traktor

År 1963 införde Trafiksäkerhetsverket möjligheten att bygga om och registrera en bil eller lastbil till A-traktor som ett alternativ till Epa-traktor.

Den principiella skillnaden mellan Epa- och A-traktorn är att A-traktorn måste vara konstruerad för en maxhastighet av 30 kilometer i timmen medan EPA-traktorn måste vara konstruerad med ett visst utväxlingsförhållande (10:1).

Bilen ska vara ombyggd så att det är uppenbart att den inte längre är avsedd för person- eller godstransport.

Nyregistrering av EPA-traktorer förbjöds 31 mars 1975. I stället tog A-traktorreglerna över helt, och en årlig besiktning infördes för de kvarvarande EPA-traktorerna.

Fakta: Wikipedia och Transportstyrelsen

Gå till toppen