Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Henriksson: Nej, kvinnor är inte från Venus. Sluta lyssna på experten på idioti.

Kvinnor kommer inte från Venus. När ska omvärlden sluta lyssna på Thomas Eriksons pseudovetenskap?Bild: Hassan Ammar
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Nyligen publicerade Aftonbladet ett "expertsvar" på en läsarfråga. Frågan löd "Säger kvinnor aldrig rakt ut vad de vill?".
Den så kallade experten var Thomas Erikson, mannen bakom den – med rätta – sågade boken Omgiven av idioter.
Hans svar innehöll bland annat satserna: 1. "Inte sällan testar de [kvinnorna] oss helt enkelt." 2. "Det kan handla om att de ställa till med en scen för att undersöka hur mycket drama du klarar av." 3. "Och acceptera att kvinnor är från Venus och män är från Mars."
Kvinnor framställs kortfattat som manipulativa och som bördiga från en annan planet.
Liksom i sina böcker bygger Erikson svaret på känsla och struntar fullkomligt i forskning. Otaliga studier visar att skillnaderna i personlighet mellan män och kvinnor är försumbara.
Han saknar akademisk utbildning, kritiken mot hans böcker är omfattande och det är klarlagt att hans teorier saknar vetenskaplig grund.
Trots det har hans bok nu översatts till engelska. Trots det anlitar Aftonbladet honom som "expert". Och trots det anlitas han om och om igen som föreläsare.
Att kritisera Erikson är som att hälla vatten på en gås. Han verkar inte bry sig nämnvärt och kommer inte att sluta sprida sin idioti. Men om alla slutar lyssna gör han ingen skada.
Gå till toppen