Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Recensenterna oeniga om nya ”Wolfenstein”

Att skjuta nazister i 1980-talets Paris tillsammans med en vän var inte så kul som man trodde, menar en del av de recensenter som testat Uppsalaföretaget Machinegames nya spel i ”Wolfenstein”-serien. Andra är mer nöjda med avknoppningen.

Tvillingsystrarna Soph och Jess är huvudpersoner i nya "Wolfenstein: Youngblood". Pressbild.Bild: Machinegames/Bethesda/TT
”Wolfenstein: Youngblood” är det första spelet i serien med kvinnliga huvudpersoner och där man spelar tillsammans med en annan person, alternativt en datorstyrd spelare.
”De hjärtevärmande rollfigurerna och ständiga skojandet finns här, men bara vid stora vändpunkter i berättelsen eller i korta avsnitt av dialogen mellan systrarna. Det dränks ofta av skottlossning och skrik”, skriver PC Gamers James Davenport, som sätter 79 av 100 i betyg.
Svenska sajten FZ:s recensent Joakim Kilman ger spelet två av fem i betyg och tycker att det bör ses som en ett lättsamt sidospår i ”Wolfenstein”-berättelsen. Tvillingsystrarna Soph och Jess, döttrar till den förre huvudpersonen BH Blazkowicz, håller inte måttet, anser han.
”Tonåringarna närmast framstår som ett slags kvinnliga varianter av Beavis and Butt-Head. Fast något mer blodtörstiga”, skriver Kilman.
Polygons Ben Kuchera är mer positivt inställd och sätter stämpeln ”rekommenderar” i sin recension, och beskriver spelet som ett spel där alla system fungerar väl, fienderna bjuder på en brutal utmaning och han medger att han var väldigt underhållen. Gameinformers Javy Gwaltney är också överlag nöjd och sätter 8,5 av 10. Han tycker att de nya risker som spelet tar ger ett vackert resultat.
Spännande, utmanade strider och en charmig attityd från huvudpersonerna, tycker Gamespots Michael Higham och sätter betyget 8 av 10, där han samtidigt ser en viss variationsbrist i sidoaktiviteterna.
Sajter som IGN och PC World är ljumma i sin kritik, även om PC World påpekar att spelet har vackra och detaljerade miljöer med många nickningar till 80-talets popkultur och en underhållande historia.
Fakta

"Wolfenstein"

"Wolfenstein: Youngblood" har utvecklats av Uppsalabaserade Machinegames, tillsammans med franska Arkane, och ges ut av amerikanska Bethesda.

Machinegames har tidigare gjort "Wolftenstein: The new order" från 2014 och uppföljaren "The new colossus" från 2017. "The new order" var ett omtag av Wolfensteinserien, som funnits sedan 1981, och där "Wolfenstein 3D" från 1992 blev ett genombrott för förstapersonsgenren.

Machinegames huvudserie utspelar sig i ett alternativt 1960-tal, där nazisterna tack vare överlägsen teknik vunnit andra världskriget. Huvudpersonen är William "BJ" Blazkowicz. "Youngblood" är dock ett avknoppningsspel som bygger på samarbete mellan Blazkowicz döttrar, och utspelas i 1980-talets Paris. Parallellt har vr-spelet "Cyperpilot" utvecklats, som släpps samtidigt.

Gå till toppen