Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kärv industri drar ner arbetstider

Med krympande orderböcker förbereder sig den tyska industrin för sämre tider. Företag i vitt skilda branscher tar hjälp av staten för att dra ner anställdas arbetstid och lönekostnader och hålla sig flytande i svackan. I Sverige är det aktuellt att införa ett liknande system.

Främst inom tysk fordonssektor – där den snabba utvecklingen med elektrifiering av bilarna ger många företag problem – har tillverkare börjat övergå till kortare arbetstider, med hjälp från staten. Arkivbild från VW:s elbilstillverkning i Dresden.Bild: Jens Meyer/AP/TT
Globala handelsspänningar har satt sina spår. Orderingången i den tyska industrin, främst inom fordonssektorn, faller och landet befaras ha gått in i en ”mjuk” recession. Då börjar industriföretag återvända till ett system som hjälpte många företag runt om i Europa i samband med finanskrisen 2008, rapporterar The Financial Times och tyska medier som Der Spiegel.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen