Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Privata aktörers överetablering inom äldreomsorgen i Helsingborg får de själva stå för.”

Det stämmer inte att äldreomsorgen i Helsingborg riskerar att smygprivatiseras, skriver Lars Thunberg (KD) och Jacqueline Engström (M), ordförande respektive 1:a vice ordförande i stadens vård- och omsorgsnämnd.

Att ovanligt många äldre just nu står i kö beror inte på politiska felbeslut utan bland annat på att ett av Helsingborgs nyaste vårdboenden, Elinebo, har tvingats evakuera dem som bor där till följd av byggfel, skriver artikelförfattarna.Bild: Sven-Erik Svensson
Lena Östholm Munkberg och Marcus Friberg (MP) både kritiserar och sträcker ut en hand för ökat samarbete när det gäller vård och omsorg i Helsingborg (Aktuella frågor 25/7).
Inom alliansen ser vi positivt på att Miljöpartiet nu verkar vilja vara det fria oppositionsparti som det utlovade efter valet. Ett parti som kan förhandla med och stödja såväl alliansen som Socialdemokraterna.
Vi ser gärna breda politiska samtal med alla partier i vård- och omsorgsnämnden för att säkerställa god kvalitet och långsiktighet. Alla partier ska ha tillgång till information och beslutsunderlag och kunna vara med och påverka den politik som förs.
Att ett konstruktivt samarbete är möjligt har vi bland annat visat genom det avtal vi skrev i maj med Miljöpartiet kring äldreomsorg och hållbar stadsutveckling.
Ett fortsatt brett samarbete, gärna med fler partier, minskar risken för beslut som tas utifrån politisk prestige, liknande det att bygga ett kommunalt vårdboende i Rydebäck som Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet drev igenom förra hösten. Det var ett beslut som inte såg till hela Helsingborg och det bortsåg från att det redan byggs 300–350 vårdboendeplatser i staden. Nu är risken att det blir oerhört dyrt, eftersom staden inte äger någon mark utan måste köpa där boendet kan byggas.
Vi har tagit initiativ till fortsatta och breda samtal, men för att komma vidare krävs också att till exempel Socialdemokraterna har en konstruktiv inställning. Vid kommunfullmäktiges senaste möte valde partiet en annan väg. Som vid flera tillfällen tidigare gjorde Socialdemokraterna gemensam sak med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. De nonchalerade kommunfullmäktiges reglemente genom att överpröva ett beslut i vård- och omsorgsnämnden. För alliansen kommer de äldres bästa före onödiga konflikter och sådana kortsiktiga politiska poängvinster.
Lena Östholm Munkbergs och Marcus Fribergs kritik att det saknas en riktning och ett helhetstänk i vård- och omsorgsfrågor från oss som styr kommunen, är helt gripen ur luften. Alliansen har visat att vård och omsorg har högsta prioritet i kommunens budget, att de ska ha hög kvalitet, ligga i framkant digitalt, bejaka varje individs behov, stimulera hög livskvalitet och präglas av valfrihet.
Vi har högt satta mål för att de som bor på vårdboende ska vara nöjda och för antalet demensplatser för 2019 och 2020. Vi tillför resurser och lägger fram förslag för att säkerställa att målen ska nås.
I vår budget för Helsingborg 2020 får vård- och omsorgsnämnden det största tillskottet. Det går till sådant som satsningar på personal, utökning av LSS-verksamheten och införande av konceptet Ung Omsorg för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre.
Att som Lena Östholm Munkberg och Marcus Friberg tala om att äldreomsorgen i Helsingborg riskerar att smygprivatiseras är fel. Att privata aktörer valt att överetablera sig i Helsingborg är något de själva får stå för. Det finns inget avtal om att köpa platser. Alliansen har, tvärt emot vad de två miljöpartisterna påstår, inte heller några planer på att införa ett lov-system för vårdboenden. Med lov skulle alla vårdboenden behöva ha ett konstant lager av tomma platser till förfogande, en lyx vi vet att Helsingborgs äldreomsorg inte har råd med.
Östholm Munkberg och Friberg har rätt i att Helsingborg behöver fler vårdplatser. Men att ovanligt många äldre just nu står i kö beror inte på politiska felbeslut utan bland annat på att ett av Helsingborgs nyaste vårdboenden, Elinebo, har tvingats evakuera dem som bor där till följd av byggfel. Det har skapat en temporär brist på platser. Vi får därför köpa korttidsplatser hos privata aktörer. Det kostar pengar som inte finns i vår budget, men intressant nog visar de sig inte vara dyrare än de som drivs i stadens regi.
Alliansen tar Miljöpartiets utsträckta hand om breda samtal om vård och omsorg. Långsiktighet och väl genomarbetade beslut i strategiskt viktiga frågor gynnar en klok användning av resurser och bidrar till livskvalitet för dem som behöver vård och omsorg. Det blir intressant att se om övriga oppositionspartier är lika angelägna om samarbete och om vi i så fall kan lyckas enas i viktiga frågor.

Lars Thunberg

Jacqueline Engström

Lars Thunberg (KD) är ordförande i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd.
Jacqueline Engström (M) är 1:a vice ordförande i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd.
Gå till toppen