Annons

Annons

Annons

Annons

opinionBåstad

Aktuella frågor
”Att Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel tvingas flytta är oacceptabelt.”

Regeringen måste sluta blunda för verkligheten, inse att antisemitism är ett samhällsproblem och agera. Det skriver Adam Danieli, viceordförande för Fria Moderata Studentförbundet, och Marcus Björk, ordförande för Studentföreningen Ateneum.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Stoppa Matchen demonstrationen mot Davis Cup-mötet mellan Sverige och Israel i Malmö 2009 urartade i kravaller.

Bild: 9200

Annons

Tennis har länge varit explosiv materia i Sverige. 1968 drabbade studenter ihop med polis vid en match mellan Sverige och Rhodesia. 1975 försökte våldsamma vänsterrörelser stoppa en match mot Chile. Nu läggs ytterligare en match till i raden av olyckliga sammanblandningar av sport och politik.

Svenska Tennisförbundet meddelade nyligen att Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel, som varit planerad att spelas på Sveriges nationalstadion i Båstad i september, istället kommer att behöva spelas i Stockholm. Det sker efter att de säkerhetsarrangemang polisen avkrävt arrangören inte varit möjliga att genomföra; hotbilden medför alltför stora kostnader för en match i Båstad.

Det är orimligt att privata arrangörer ska behöva ta smällen för den antisemitism som finns i Sverige. Regeringen väljer än en gång att blunda för problemet och dess konsekvenser.

Annons

Annons

Rädslan för oroligheter i samband med matchen mellan Sverige och Israel är knappast ogrundad. 2009 möttes en sådan match i Malmö med våld och upplopp och antisemitiska slagord. Ett hundratal personer omhändertogs av polis. Den gången deltog Vänsterpartiet och de lokala Socialdemokraterna i demonstrationerna.

Från Malmös politiska ledning kom krav på att idrottsevenemanget skulle stoppas, och uttalanden om att hat och hot var ursäktade med tanke på den politik Israel förde. Inställningen från Malmös politiska ledning var tydlig: israeliska supportrar och idrottsutövare får skylla sig själva – de bär var och en ansvar för sitt land och får räkna med hot, våld och uteblivet tennisspel. Trots att tio år hade kunnat rymma en mängd reformer och lärdomar är samhället lika illa rustat i dag. Inställningen från politiker både på riksplanet och lokalt har knappast blivit bättre.

Självklart måste man få kritisera och visa missnöje med den politik som förs – i Sverige och utomlands. Det demokratiska samhället har en skyldighet att skydda fredliga yttranden. Så skedde också i samband med matchen 2009.

När det gäller den kommande matchen rör sig oron knappast om risken för politisk kritik, utan om antisemitism som går över till våld.

Tennisförbundet flyttar givetvis inte ett arrangemang för att Israel ska undkomma saklig kritik – utan för att undkomma stenkastning och vandalism.

Annons

Att motivera och ursäkta hat mot varje person från Israel eller av judisk börd med hänvisningar till Israels politik är ett skolexempel på antisemitism som alla politiska företrädare bör känna igen.

Annons

Idag är situationen om möjligt mer känslig än för tio år sedan. Antisemitismen i Skåne har vuxit och exempelvis letat sig in i SSU. En match i Skåne kan bli en flamma som alla möjliga antisemitiska krafter kan samlas kring. Säkerhetshoten är bevis på hur starka de tillåtits att bli – och hur stort behovet av politiskt ansvar är. Att antisemitismen kan skapa en sådan oro för våld och hot att ett fritt samhälle tvingas ge vika – i det här fallet genom att flytta en internationell tennismatch – är oacceptabelt.

Givetvis ska det gå att ha idrottsevenemang i hela Sverige – alltså även i Skåne. Från politiskt håll måste man motarbeta antisemitism på ett betydligt kraftfullare sätt än idag. Att ett arrangemang hotas i sådan grad att det måste flytta från en del av landet bör vara signal nog.

Det är dags att regeringen tar sitt ansvar, erkänner att antisemitism är ett samhällsproblem och inleder ett arbete som leder till förändring. Sluta blunda för verkligheten, inse problemet och agera.

Adam Danieli

Marcus Björk

Adam Danieli är viceordförande för Fria Moderata Studentförbundet.

Marcus Björk är ordförande för Studentföreningen Ateneum vid Lunds universitet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan