Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Demokraternas splittring kan rädda Trump.

Konkurrenter, men politiskt står Bernie Sanders och Elisabeth Warren varandra nära.Bild: Paul Sancya
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Helt tydligt känner sig många kallade, men vem blir den utvalda när Demokraterna ska utse utmanare till den sittande presidenten, republikanen Donald Trump, i valet den 3 november nästa år?
De 20 som beretts plats i onsdagens och torsdagens debatter i Detroit, anordnade av CNN, utgör inte hela startfältet, utan är ett urval baserat på opinionsstöd och på hur mycket kampanjpengar respektive kandidat lyckats samla in.
Den första debatten, natten till onsdagen svensk tid, dominerades av de två tyngsta kandidaterna på partiets vänsterflygel, Elisabeth Warren och Bernie Sanders.
Sanders och Warrens radikala löften om fri sjukvård och högre utbildning fick kritik av bland andra John Delaney, som kallade det "fairy tale economics" – barnsageekonomi.
"Dåliga beslut som gratis sjukvård, gratis allting, och omöjliga löften kommer att få Trump omvald", varnade den tidigare representanthusledamoten Delaney.
Warren kontrade syrligt:
"Jag förstår inte varför någon gör sig omaket att ställa upp i ett presidentval bara för att tala om vad vi inte kan göra och vad vi inte ska kämpa för."
Den repliken gick åtminstone hem hos publiken på plats av jublet att döma.
Det amerikanska politiska landskapet är polariserat och inte bara mellan demokrater och republikaner. Splittringen är stor också inom partierna, kanske påtagligast hos Demokraterna.
"Den väldigt högljudda vänsterfalangen har ett lite oproportionerligt utrymme, många av väljarna är mer moderata men det finns en kraft och energi i vänsterfalangen", kommenterade statsvetaren Frida Stranne i Ekot.
Detta faktum gör Donald Trump sitt bästa för att slå mynt av. Gång på gång försöker han utmåla demokraternas radikalaste politiker som partiets mest representativa företrädare.
I debattomgång två, natten till torsdagen, ställs två andra förhandsfavoriter mot varandra, den tidigare vicepresidenten Joe Biden och Kamala Harris, senator från Kalifornien.
Biden är visserligen en av favoriterna men betraktas av många som passé och slätstruken, möjligen även för vit, och alltför gammal. Å andra sidan är ingen kandidat äldre och vitare – kalufsen inräknad – än Bernie Sanders, vilket inte hindrat att han lockar många unga väljare.
Vem som helst utom Trump, resonerar åtskilliga amerikaner. Men tillräckligt många för att det ska bli vaktombyte i Vita huset?
Logiken säger att Demokraterna trots allt behöver en pragmatisk presidentkandidat till höger inom partiet för att inte skrämma över viktiga mittenväljare i avgörande delstater till Trumplägret.
Men logiken sade också att Donald Trump inte skulle kunna besegra Hillary Clinton.
Gå till toppen