Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kall start och hett slut gav normalt juliväder

Stora temperaturskillnader resulterade i en ganska normal julimånad. Byn Markusvinsa i norra Norrland hade med 34,8 grader den högsta temperatur som någonsin uppmätts i Sverige norr om polcirkeln. Stockholm hade i sin tur den kallaste julinatten på över 40 år.

Temperaturen varierade kraftigt i landet under juli, med både rekordvärme och rekordkyla. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Sett över hela julimånaden låg temperaturen kring det normala i den östra delen av landet, med några grader över normalt i den västra delen.
– Det gick från en kall start över mer normala temperaturer till rätt höga temperaturer i slutet, säger Emelie Karlsson, meteorlog på SMHI.
Lapplandsfjällen stack ut och noterade sommarens hittills högsta temperatur med 34,8 grader i Markusvinsa i Pajala kommun. Det är också den högsta temperatur som uppmätts i Sverige norr om polcirkeln.
I Haparanda nådde kvicksilvret 33,6 grader, den högsta julitemperaturen sedan 1896, och även i Kvikkjokk, Gunnarn och Storlien tangerades eller sattes nya värmerekord.
Värmeböljan i slutet av månaden gav också tropiska nätter, det vill säga inte under 20 grader, på flera håll i landet.
– Den högsta minimitemperaturen rapporterades från Måseskär på Västkusten den 28 juli. Då var 21,8 grader det lägsta temperaturen sjönk till, säger Emelie Karlsson.
Men juli har också bjudit på riktigt kallt väder. I Stockholm noterades 7,8 grader natten mot den 5 juli, vilket är den lägsta julitemperaturen i huvudstaden sedan 1977. Kallast var det i Ljusnedal i Härjedalen som hade -2,2 grader natten mot den 3 juli.
Även nederbörden varierade kraftigt i landet. Haparanda fick till exempel enbart 7 millimeter regn, vilket är den lägsta julinederbörden sedan 1945. På andra håll i landet, bland annat i Östersjölandskapen, har det kommit kraftiga skurar med stora mängder regn.
– Då blir det väldigt stora lokala och regionala skillnader i nederbörd. Det kan vara så att en regnskur i princip kan ge nästan hela månadsnederbörden, säger Emelie Karlsson.
Gå till toppen