Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pride park slår upp dörrarna

Stockholm Pride är i full sving och klockan 18.30 i dag öppnar Pride park på Östermalms IP. – Jag ser verkligen fram emot invigningstalarna, säger ordföranden Vix Viktoria Herjeryd.

Stacy Lentz talar vid invigningen av årets Pridefestival i Pride Park på Östermalms IP i Stockholm.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Nytt för i år är bland annat en satsning för ökad mångfald på scener och en certifiering som hållbart event, berättar Herjeryd.
– Vi har också satsat extra på att dels behålla våra sänkta biljettpriser sedan förra året, men också på att erbjuda billigare alternativ när det gäller mat. Sedan har vi också ett aktivitetsområde med roliga saker som en hoppborg för vuxna.
En av invigningstalarna är Stacy Lentz, delägare i baren Stonewall Inn i New York – skådeplatsen för en polisrazzia den 28 juni 1969 som ledde till våldsamma protester och blev ett ikoniskt ögonblick i hbtq-rörelsens historia.
Därtill talar Jon Voss, vd för QX förlag, som 1979 var en av dem som protesterade på Socialstyrelsens trappa i Stockholm mot att homosexualitet klassades som en psykisk sjukdom.
– Det är häftigt att vi har två talare som varit så viktiga för hbtq-rörelsen, säger Herjeryd.
Bland artisterna finns Icona Pop, Village People, förra Spice Girls-medlemmen Mel C, Pussy Riot och Weather Girls. Ett av uppträdandena ser Herjeryd fram lite extra mot.
– Mel C. Hon är något av en barndomsidol för min del.
Gå till toppen