Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Utan ökad bemanning blir det ingen förbättrad kvalitet i äldreomsorgen

"I äldreomsorgen är kopplingen till antalet händer och mänskliga resurser direkt knuten till de äldres upplevelse," skriver Allan Nilsson.Bild: Aline Lessner
Inför valet i september kunde vi ta del av att Kristdemokraterna i Helsingborg hade politiska ambitioner för äldrevården i vår stad. Partiet var mycket angeläget om att föra ut sina ambitioner. Partiets agerande var då klart påverkat av den arma situa­tionen för många av våra äldre helsingborgare. Jag tror att många som röstade tog ambitionerna till sig och påverkades i hur man lade sin valsedel. Ju närmare anknytning till äldreomsorg ju mer påverkad blev man sannolikt.
Nu blev det så att KD kom att ingå i den politiska koalitionen som styr vår stad. Dessutom sitter partiet på ordförandeposten i vård- och omsorgsnämnden. Förväntningar uppstod, det skulle börja hända saker.
Nu sju månader efter valet borde i alla fall något av ambitionerna märkas i våra gamlas vardag, men så har det inte blivit. När jag kollar igenom vad som hänt kan jag bara hitta att vårdboendena utrustats med uppkopplingsmöjligheter till internet, en teknisk-social utveckling delvis på de boendes egen bekostnad.
De stora frågorna om kvalitet i vardagen för de gamla med hemtjänst och på äldreboendena tycks vara orörda. Dessa frågor är nära kopplade mot bemanningen, utan ökad bemanning ingen bättre kvalitet.
De ambitioner som vi tog del av inför valet att ”kvalitet i vardagen” skulle få uppmärksamhet har ännu inte blivit till praktiskt handlande. Snarare så går utvecklingen åt det andra hållet. Attendo och Vardaga tillåts fortsätta med sin verksamhet och dessutom är rörelserna åt att fler företag som handlar med de gamlas vardag på väg.
Jag är i grunden för privata företag som sådana. Det är konsekvenserna för de gamla som jag vänder mig mot. Attendo och Vardaga finns på börsen och som alltid när företag drar ner på personalen stiger aktien. I det industriella sammanhanget kan ny teknik användas. När till exempel en Volvo tillverkas med färre i personalen märks detta inte på kvaliteten. Om kvaliteten påverkats skulle försäljningen sanno­likt också ha gjort det.
I äldreomsorgen är kopplingen till antalet händer och mänskliga resurser direkt knuten till de äldres upplevelse.
Vid köp av tjänsterna är personalkostnaden utslagsgivande, ju lägre pris desto mer intressant att köpa produkten. Kopplingen till de äldres vardag är av mindre intresse.
Alla politiska partier har kunskap om detta faktum. Gränslinjen går vid lägre kostnad för kommunen och möjligheten att göra ekonomiska vinster för företagen. De ofta framförda synpunkterna att privata äldreföretag har bättre kvalitet (lobbyverksamhet) faller på sin egen orimlighet.
Jag vill mena att i verksam­heter som äldreomsorg kan tekniska lösningar bara i mycket begränsad omfattning ersätta sociala kontakter, värme mellan människor.
Allan Nilsson
Helsingborg
Gå till toppen