Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fiskdöd efter utsläpp från tidigare okänt rör i Råån

Döda fiskar och fiskar som flydde för livet. Den synen mötte människor vid Råån under onsdagskvällen. Utsläpp från ett tidigare okänt ledningsrör tros ligga bakom. Nu börjar ett detektivarbete för att ta reda på vad det är för ledning.

Patrik Bjurenstål är verksam i föreningen Rååns fiskevårdsområde. Han begav sig till ån i höjd med Raus kyrka under onsdagseftermiddagen.
– Jag kände hur det luktade kloak, vilket jag tyckte var jättekonstigt.
Råån drabbades under onsdagskvällen av ett utsläpp som drabbade fiskar och andra vattenlevande organismer. Läckaget avtog senare och det fanns inget pågående utsläpp under torsdagen.Bild: Sven-Erik Svensson
Uppströms mynnar dagvattenledningar ut i ån. Vid tillfället forsade det ut vatten från ett rör i närheten, i höjd med Ättekulla industriområde, vatten som luktade illa och var skummande vitt.
– I samma veva fick jag rapporter om att öringar, ål och gädda nedströms betedde sig konstigt. De mer eller mindre flydde vattnet, säger han och fortsätter:
– Jag for själv till åavsnittet nedanför Pålstorp och det var obehagligt att se. Alla vattenlevande djur kippade efter andan, säger Patrik Bjurenstål.
Delar av Råån var under torsdagen täckt av en mjölkig hinna.Bild: Tom Wall
Med hjälp av en balja friskt vatten kunde han och några andra rädda 15–20 ålar och en stor gädda.
Patrik Bjurenstål är djupt bekymrad.
– Jag har fiskat i Råån under 25 år och har aldrig sett något liknande.
”Vi såg många fiskar som var kraftigt stressade och simmade uppe på ytan och till och med upp mot land”, säger Fredrik Lundblad, som arbetar med vård av fiskevatten, bland annat i Råån.Bild: Niklas Gustavsson
Fredrik Lundblad var också på plats under onsdagen och torsdagen. Han arbetar med att restaurera vattendrag och fiskevård i bland annat Råån.
– Det rör sig om någon form av punktutsläpp rakt nedanför Stenbrogården i höjd med Ättekulla industriområde.
Utsläppet var inledningsvis kraftigt, men avtog.
– Sent igår kväll, när jag och räddningstjänsten var på plats, bubblade det fortfarande.
Det låg död fisk i åkanten, främst bäcknejonögon. Andra flydde förmodligen nedströms.
– Vi såg många fiskar som var kraftigt stressade och simmade uppe på ytan och till och med upp mot land.
Under torsdagen upptäckte människor en del döda fiskar.
– Men det är inte så att det ligger drivor av döda fiskar här.
Fredrik Lundblad ser allvarligt på det inträffade.
– Det är klart att det är mycket allvarligt att vi har utsläpp som slår hårt mot faunan. Men det är väl att utsläppet skedde långt ner i avrinningsområdet.
Staden äger marken i området.Bild: Britt-Mari Olsson
Vad som kan ligga bakom är inte klarlagt. En hypotes är att det är ämnen, kanske organiskt material, som tär på syret i vattnet. Effekten blir starkare när vattennivån är låg som nu.
– Det finns inget pågående utsläpp, så vi har inte tagit några prover idag, säger Olu Lindström, enhetschef vid miljöförvaltningen i Helsingborg.
Men miljöinspektörerna som var ute på platsen kunde konstatera att det ledningsrör som misstänks ligga bakom utsläppet inte finns med på stadens kartor.
– Vi har varit i kontakt med Nordvästra Skånes vatten och avlopp som inlett en utredning om var röret kan komma ifrån.
Stefan Bergman, ingenjör vid NSVA, tror att det blir ett omfattande arbete för att klarlägga vad det är för rör som nu sprungit läck. Ledningen är inte anslutet till stadens system av spill- och dagvattenledningar och tillhör inte NSVA.Bild: Mats Roslund
Röret finns i närheten av kända dagvattenledningar.
– I dagsläget vet vi inte var röret kommer ifrån eller vad det har haft för funktion. Det blir nog rätt mycket detektivarbete för att kunna slå fast det, säger Stefan Bergman, entreprenadingenjör vid NSVA.
Röret har varit nedgrävt under ån, mellan norra och södra stranden, men kommit fram och drabbats av en skada som antagligen orsakat läckan på botten av ån. Vad det betyder för framtiden återstår att klarlägga.
Helsingborgs stad äger marken i området och Rååns dalgång är ett naturreserverat.
Gå till toppen