Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: "Sällan har så många haft en så tvärsäker åsikt."

Rakim Meyers – mer känd som Asap Rocky.Bild: Richard Shotwell
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Den amerikanske presidenten Donald Trump, Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt, popstjärnan Justin Bieber, multiartisten Kanye West, ledarskribenter och Flashback-experter. Sällan har så många haft en så tvärsäker åsikt och känt ett så stort behov av att vädra den.
Vad som egentligen hände när den amerikanske rapstjärnan Rakim Meyers – mer känd som Asap Rocky – slog ner en nittonårig man vid Hötorget i Stockholm i slutet av juni reds just nu ut i en välbevakad rättegång. Målsägandens skador är obestridliga. Att de tillfogades av Asap Rockys gäng likaså. Men var det misshandel, som åklagaren hävdar, eller nödvärn, som försvaret menar?
Det återstår att se.
Det svenska rättssystemet, som i många delar är väsensskilt från det amerikanska, tycks ha stått pall trots påtryckningar på såväl kändis- som presidentnivå.
Vi har inget borgenssystem där den misstänkte kan betala sig ur häktet i väntan på rättegång. Här, till skillnad från i USA, är inte rättvisan förhandlingsbar. Alltså har mångmiljonären Asap Rocky snällt behövt finna sig i att trots en massiv pr-insats sitta kvar i häktet och invänta svensk rättegång.
Men rättsprocessen har också satt ljuset på något annat.
När jag först läste om den händelse som nu utreds i Stockholms tingsrätt förstod jag inte varför så många omedelbart tyckte sig veta att rapstjärnan handlat i nödvärn, och att nittonåringen i själva verket hade förtjänat sina skador.
Inte förrän hans ursprung avslöjades, vill säga.
En ensamkommande nittonåring från Afghanistan. Kan en sådan vara ett offer? Ifrågasättandet kom inte bara i förutsägbara kommentarsfält och av slängiga sociala medier-tyckare.
”Låt mig beskriva Asap Rockys offer”, var rubriken på en krönika av författaren och tv-kändisen Leif GW Persson i Expressen (28/7). Där ”spanar” Persson att det ”finns mycket som talar för att offret och hans kamrat utgör en betydligt mer svårartad sort än de tre åtalade”, att målsäganden troligen var påtänd och att rättsvårdande myndigheter kommer att ”behandla honom och hans kompis med allt tänkbart framtida överseende ända till dess att de begår något riktigt djävulskap som kvalificerar dem för såväl medias löpsedlar som en längre tid på någon av våra säkerhetsanstalter”.
Rättsprocessen må ha haft sin gång. Sverige må ha visat världen att här får även rapstjärnor med resurser och inflytelserika vänner stå till svars för sina handlingar. Men parallellt med detta har vi en inrikespolitisk debatt där det synes rimligt att avhumanisera en nittonåring och relativisera vem som kan vara offer.
Det första är något att vara stolt över. Det andra är bara skamligt.
Gå till toppen