Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Äldre med ett beslut om vårdboende ska inte behöva vänta.”

De som väntar r på en plats på ett vårdboende är nu nästan tre gånger så många som under samma månad förra året. Dessutom har antalet svårt sjuka äldre som väntar på en korttidsplats ökat, skriver de två miljöpartisterna Lena Östholm Munkberg och Marcus Friberg.

För Miljöpartiet är det viktiga att människor i Helsingborg får en vård och omsorg av god kvalitet, inte om den drivs kommunalt eller privat, skriver Lena Östholm Munkberg och Marcus Friberg.Bild: Johan Persson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
De styrande allianspartierna i Helsingborg har inga planer på att införa ett system baserat på lov, lag om valfrihet inom vård- och omsorg, för vårdboenden, förklarar Lars Thunberg (KD) och Jacqueline Engström (M). Det är bra och vi uppskattar den positiva och konstruktiva ton som Thunberg och Engström har kring framtida samarbete med övriga partier när det gäller vård och omsorg i Helsingborg (Aktuella frågor 30/7).
Men i fråga om hur vårdboendena ska drivas står partierna i kommunfullmäktige på olika sidor ideologiskt. Vissa förespråkar att det ska ske i kommunal, andra i privat regi. Det medför i sin tur en brist på långsiktiga lösningar, något som drabbar de sjuka och äldre.
Thunberg och Engström påpekar att Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd har antagit mål, vision och inriktning för stadens äldreomsorg,men där regleras inte om den ska ske i kommunal eller privat regi.
För Miljöpartiet är det viktiga att människor i Helsingborg får en vård och omsorg av god kvalitet, inte om den drivs kommunalt eller privat.
Alla politiska partier har ett ansvar för långsiktig planering. Dagens politiska skiljaktigheter går ut över de äldre och skapar otrygghet. Nu behövs fler vårdboenden.
Enligt Thunberg och Engström är orsaken till att många äldre står i kö för att få en plats på ett vårdboende att ett av dem, Elinebo, har tvingats evakuera en del av dem som bor där till följd av byggfel, och att det skapar en tillfällig brist på platser. Tyvärr är det inte så enkelt. Enligt stadens vård- och omsorgsförvaltning står nästan 170 personer med beslut från biståndshandläggare om vårdboende i kö, och av dem är endast cirka 25 från Elinebo. Det innebär att över 140 personer står i kö till vårdboende i Helsingborg, utöver de som kommer från Elinebo. Det betyder i sin tur att staden har minst två vårdboenden för lite.
De som väntar på en plats på ett vårdboende är nu nästan tre gånger så många som under samma månad förra året. Dessutom har antalet svårt sjuka äldre som väntar på en korttidsplats ökat.
Människor som har fått ett vårdboendebeslut har inte tid att vänta, varje dag är viktig. Det ger inte en värdig ålderdom att behöva vänta tills det enda beslutade kommunala boendet i Rydebäck står klart, vilket är tidigast 2022.
Efter att Miljöpartiet drivit att andelen demensplatser på stadens vårdboenden måste bli fler, har vård- och omsorgsnämnden nu som mål att antalet demensplatser ska öka till 40 procent under denna mandatperiod. Men äldre med demenssjukdom ska inte behöva vänta på en plats, och därför arbetar vi nu för att platserna snabbare ska bli verklighet.Det är en fråga om ökad livskvalitet för en mycket utsatt grupp.
Fler äldre vårdas idag hemma. Det kräver ökade resurser likväl som satsning på kvalitet och på personalens kompetens och arbetsmiljö när det gäller vårdboenden, verksamheter med personer med funktionsnedsättning och hemvård. Det behövs också ett komplement till dagens vårdboende och därför bör den nya boendeformen mellanboende införas. I ett mellanboende finns stöd och service på plats dagtid.
Helsingborgs politiker behöver fatta ett långsiktigt beslut när det gäller vård och omsorg. Vem som ska stå för driften för några av de vårdboenden som ska byggas verkar inte vara bestämt.Därför är det nu hög tid att hitta de bästa lösningarna för att Helsingborgs äldre ska få det så bra som möjligt.
För oss i Miljöpartiet råder det inget tvivel om en sak: Äldre med ett beslut om vårdboende ska inte behöva vänta.

Lena Östholm Munkberg

Marcus Friberg

Lena Östholm Munkberg (MP) är ledamot i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd.
Marcus Friberg (MP) är kommunalråd i Helsingborg.
Gå till toppen