Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Hongkong – så blir två system ett.

Demonstranter och kravallpolis drabbar samman i Hongkong i ett moln av tårgas.Bild: Vincent Yu
I helgen väntas nya sammanstötningar i Hongkong mellan polisen och den proteströrelse som motsätter sig Kinas allt fastare grepp om den formellt självstyrande, kinesiska regionen.
Båda sidor har höjt insatserna.
Proteströrelsen, vars syfte ursprungligen var att stoppa ett lagförslag om att misstänkta brottslingar skulle kunna lämnas ut till Fastlandskina, kräver nu en översyn av de lagar som reglerar territoriets status.
Den kinesiska militären har å sin sida publicerat en film i sociala medier, en styrkeuppvisning där beväpnade soldater med hjälp av vattenkanoner skingrar demonstranter. En soldat bär en röd flagga med texten: ”Varning, om ni rusar mot oss måste vi använda våld”.
Det är knappast en långsökt tolkning att budskapet riktar sig till demonstranterna i Hongkong.
När den tidigare brittiska kolonin överlämnades till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast. Principen löd "ett land, två system". Det innebär att Hongkong är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet, en egen valuta och egen polis som står under kontroll av regionens egna myndigheter.
Den förvisso begränsade demokrati som Hongkongs invånare åtnjutit går av allt att döma mot sitt slut. Utvecklingen mot större öppenhet och frihet – även yttrandefrihet – för Fastlandskinas medborgare åren efter millennieskiftet har sedan länge vänts till sin motsats. Att den kommunistiska enpartistaten Kina skulle acceptera Hongkongs särställning var en från början optimistisk, för att inte säga föga realistisk, tanke.
De modiga demonstranterna förtjänar att hedras, de förtjänar allt stöd. Kanske kan de uppnå vissa framgångar, kanske kan de tvinga regimen i Peking till kompromisser. Men det är svårt att tro annat än att denna proteströrelse på inte alltför lång sikt är dömd att förlora och att två system blir ett – om inte formellt så i praktiken.
Gå till toppen