Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höganäs fotoklubb visar sina smultronställen

Nu exponerar medlemmarna i Höganäs fotoklubb sina alster på Annexet i Mölle. Vernissagen öppnar klockan 13 lördagen den 3 augusti.

Höganäs fotoklubb firar 70 år med en utställning på Annexet i Mölle den 3-9 augusti. Från vänster: Thore Bertilsson, ordförande, Annika Holst,styrelsemedlem, Elisabeth Lindvall, kassör och Eva Trobäck sammankallande i utställningskommittén.Bild: Göran Stenberg
Bildtemat är "Smultronställen i Höganäs Kommun". Under en vecka, lördag till lördag den 3 – 9 augusti visar 19 medlemmar 46 bilder, samt ytterligare en låda med material i formatet A4.
Höganäs Fotoklubb bildades den 25 oktober 1949 som en av de första i Nordvästra Skåne. Mycket har hänt sedan dess. Från bälgkameror till digitalkameror.
– I början av 2000-talet var vi ett 15-tal medlemmar, minns Annika Holst, styrelsemedlem.
I samband med 65-års jubileet i Mölles för fem år sedan fick klubben ett uppsving och i dag är man ett 40-tal aktiva.
– Vi får se om vi kan bli runt 60 fotografer som på storhetstiden för 30 år sedan, säger Thore Bertilsson som är ordförande i klubben.
Han är även ganska ensam i förening med att fortfarande fotografera analogt.
– Men användandet av den gamla tekniken ökar och jag släpar omkring på en gammal Hasselbladare 500 CM från mitten av 1960-talet. Man kan slå i spik med den...
Klubbens målsättning är att hjälpa varandra till bättre bilder. Man håller kurser för nybörjare. Och genom tävlingsverksamheten stimulera medlemmarna till så de får ett större utbyte av sin fotohobby.
Man har redan haft en sammankomst med anledning av att klubben firar 70 år.
– Det som är Kakboden var på 1940-talet Thore Nilssons foto ateljé. Och 1949 samlades ett gäng fotografer där på andra våningen och beslutade sig för att starta Höganäs fotoklubb, berättar Thore Bertilsson och fortsätter:
– Så när vi hade våravslutning, 4 juni,var vi där och Bente Jacobsen som varit med länge, berättade om gamla tider och visade bilder.
Utställningen i Mölle ska även bli en bok.
– Men den blir bara för medlemmarna, men vi har inte bestämt något än. Och vi hoppas på hjälp av Mediagården, säger Thore.
Klubbens stora sponsor är Sparbanken Gripen.
– För deras bidrag har vi skaffat en projektor och filmduk.
I vinter kommer en uppföljning då klubben ska ställa ut på Höganäs museum mellan 16 november och 29 december.
Det blir på samma tema, men med ett geografiskt större område utan begränsningar.
Det är fritt inträde till utställningen i Mölle och öppettider den kommande vecka är lördag –torsdag 13 – 18 och fredag 13 – 17.
Olle Bäckstrand Manet.Bild: Olle Bäckstrand
Tom Larsson Björkdunge.Bild: Tom Larsson
Thore Bertilsson Sjö.Bild: Thore Bertilsson
Glenn Johansson Vatten Kullaberg.Bild: Glenn Johansson
Gå till toppen