Annons

Annons

Annons

Klädsel på bussen

Så blev ryktet om shariachauffören en sanning

Amanda Hansson blev avkastad från bussen i Malmö på grund av sin klädsel. Inom ett dygn var tunga opinionsbildare på sociala medier eniga om att chauffören var muslim, trots att ingen visste vem han var.

Vi har följt historien timme för timme. Hur gick det till när ryktet blev en sanning?

Text

Moderaternas Hanif Bali och författaren Katerina Janouch.

Bild: Montage/TT

Annons

Fredagen den 26 juli 2019 är en av årets varmaste dagar i Malmö. Solen gassar, stadens termometrar visar uppemot 30 grader. Amanda Hansson har tagit på sig en tunn topp och ett par korta jeansshorts för att klara sig i värmen.

Klockan 11.05 går hon på buss nummer tre mot Värnhem.

– Du får klä på dig, du visar alldeles för mycket, säger busschauffören enligt Amanda.

Sedan tvingas hon att gå av bussen. Fyra timmar senare skriver hon ett inlägg i facebookgruppen Honey & The Bees, en grupp för kvinnor med drygt 150 000 medlemmar.

”Jag är jävligt arg, och vill bara beklaga mig”, inleder hon sitt inlägg. Hon berättar vad hon varit med om. Tjugo minuter senare postar hon samma inlägg på Skånetrafikens facebooksida.

Annons

”Jag vill att den idioten får fucking sparken, annars blir det fan Sydsvenskan och Aftonbladet nästa”, skriver Hansson.

Annons

Journalisterna når henne innan hon når dem. Bara någon timme senare har Hansson blivit intervjuad av båda tidningarna.

Hela Amanda Hanssons inlägg.

Bild: Skärmdump

Klockan 09.08, lördagen den 27 juli. HD och Sydsvenskan är först med att publicera historien. Amanda kallar busschaufförens agerande för "sexistisk skit”. Bussföretaget Nobina berättar att de tagit chauffören ur tjänst, men ber att få återkomma under måndagen. De berättar inte vem chauffören är eller vilka hans motiv till att avvisa Amanda Hansson var.

Under helgen kommer Sydsvenskan och HD:s artikel läsas nästan en miljon gånger.

Klockan 11.03. Facebooksidan Inte rasist men Realist delar vidare Sydsvenskans artikel. I sin delningstext spekulerar sidan kring att det handlar om ”nysvenska busschaufförer” i den ”misslyckade pangstaden Malmö när det gäller mångfald och mångkultur”.

Tio minuter senare skriver sajten Samhällsnytt, kopplad till den tidigare SD-politikern Kent Ekeroth, om händelsen. I artikeltexten nämns inget om chaufförens identitet, men där vidarelänkas till en artikel med rubriken ”Islamistisk busschaufför” i Paris nekade kvinna att åka med – hade kort kjol.

Klockan 12.09. Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali delar Sydsvenskans artikel på Facebook. Han kallar Malmö för ”Al-Malmö” och skriver att ”Nordens Ramallah levererar”.

Inlägget blir viralt, med 15 000 gillningar, 6 000 delningar och 2 600 kommentarer. En person frågar retoriskt vad som är rätt kläder att ha på sig när det är 30 grader:

Annons

”Burka såklart”, svarar Hanif Bali.

Annons

Bali postar sitt inlägg på Twitter, uppdelat över fyra tweets. Där får det ytterligare 8 200 gillningar, 1 000 delningar och 200 kommentarer. Han ifrågasätter varför Amanda Hanssons historia resulterat i ”enbart en låst artikel i en lokaltidning”. Han antyder att andra medier medvetet undviker nyheten. Det stämmer inte:

En knapp timme senare har både Expressen och Aftonbladet publicerat Amandas berättelse.

Hanif Bali (M) har 116 000 följare på Twitter – fler än Moderaternas officiella konto.

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Klockan 14.06: Författaren och samhällsdebattören Katerina Janouch skriver på Instagram: ”Galen och kvinnohatande medeltidsideologi islam har nu lett till att kvinnor i Sverige tillrättavisas av busschaufförer på offentliga bussbolag. Amanda blev avslängd i Malmö av en shariachaufför (...).”

Klockan 18.01: Stockholmspolitikern Ghazal Saberian (SD) med tusentals följare på sociala medier delar vidare Sydsvenskans artikel på sin facebooksida. Saberian inleder sitt inlägg:

”Hej islamister, radikala muslimer, wahabister, salafister, moralpoliser och övriga som vägrar förstå att ni bor i Sverige och att i Sverige gäller svenska seder och bruk och svenska värderingar! (...) I Sverige är inte en lättklädd, sexigt klädd, utmanande klädd eller tunt klädd kvinna ett lovligt byte. (...) Vill ni fortsätta bo i Sverige, hantera det! För jag kommer göra allt i min makt för att bekämpa era sjuka sedvänjor och medeltida värderingar.”

Inlägget får 25 000 gillningar, 11 000 delningar och 5 700 kommentarer. Det är 52 gånger fler interaktioner än Sydsvenskan och HD får på sin ursprungliga delning av nyheten.

Annons

Åtta minuter senare delar Saberian själv vidare sitt inlägg i den SD-nära facebookgruppen Stå upp för Sverige, med närmare 150 000 medlemmar.

Annons

Katerina Janouch kallar busschauffören ”shariachaufför”.

Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Omkring klockan 23: Den alternativa mediesajten Nyheter Idag skriver en artikel som delvis bygger på Hanif Balis inlägg. Den får rubriken Busschauffören stängs av efter skandalen i Malmö: ”Al-Malmö”.

Där hänvisar reportern till Hanif Balis inlägg tidigare på dagen, som antyder att busschauffören agerade utifrån religiösa motiv.

Söndagen den 28 juli, klockan 11.54: Sverigedemokraterna delar vidare Nyheter Idags artikel på Facebook, till sina 300 000 följare.

Sverigedemokraternas inlägg.

Bild: Skärmdump

En timme senare delas SD-politikern Ghazal Saberians inlägg återigen i gruppen Stå upp för Sverige. Den mest gillade kommentaren den här gången kommer från en man som skriver: ”Hellre har jag snygga kvinnor som ovanstående i bussen än kärringar i höckle!”

Under måndagen den 29 juli söker HD:s reporter Kenan Habul efter Nobina för att ta reda på mer om incidenten. Med tanke på helgens ryktesspridning på sociala medier är chaufförens motiv en brännhet fråga.

Strax efter klockan 13 har Nobina talat med chauffören och ringer upp Habul:

– Vi för inte statistik över våra medarbetares religiösa eller etniska bakgrund, det hoppas jag att ni i media respekterar, säger företagets presschef David Erixon över telefon.

Annons

– Men jag kan dementera att han hade några religiösa eller andra politiska skäl.

Klockan 13.57 publicerar HD och Sydsvenskan en artikel. Rubriken lyder Busschefen: Föraren hade inga religiösa motiv. Uppföljningen får väsentligt mycket mindre spridning än den första artikeln. Moderaternas Ann Heberlein delar den på Twitter klockan 14.30, med texten:

Annons

”Så var det med det. Alla som vrålade 'islamisering' och 'sharialagar' kan alltså andas ut.”

Inlägget får 400 gillningar.

Ann Heberlein har 33 000 följare på Twitter.

Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Några av Heberleins följare blir märkbart irriterade. En anonym man skriver: ”Om busschefen säger det så måste det vara sant? Har någon kapat ditt konto senaste dagarna eller vad är det med dig? Snart står du med kommunisterna och välkomnar 1 miljon muslimer till!”

Nyheter Idag följer även de upp historien med en artikel där Nobina tillbakavisar religiösa motiv. Samhällsnytt går istället vidare och skriver en artikel om att en muslimsk busschaufför i Malmö ska ha bett i bussen. Ghazal Saberian uppdaterar sitt virala inlägg:

”Jag borde varit tydligare med att när jag skrev 'moralpoliser' och 'övriga' menade jag verkligen ALLA oavsett religiös tillhörighet, ursprungsland eller om man så är infödd ska respektera våra jämställda svenska värderingar.

Dålig kvinnosyn förekommer i alla kulturer, också den svenska även om vi kommit mycket längre än de allra flesta.”

Varför föraren gjorde som han gjorde är fortfarande inte känt. Medan HD:s reportrar gräver djupare i saken så snurrar de sociala medierna vidare.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan