Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stora som små samlades för att upptäcka Söderåsen

Söderåsen visade sig från sin finaste sida när ortens föreningar och verksamheter öppnade upp för nya besökare på Söderåsdagen. Arrangemanget bjöd på alltifrån lugn turridning till adrenalinfyllda mountainbike-turer.

Wanda Reienes rider entusiastiskt och får hjälp av Miranda Möllerstedt som jobbar på Söderåsens turridning. ”Det är verkligen en upplevelse att vara ute så här, det är svårt att beskriva”, säger Miranda Möllerstedt.Bild: Jonatan Westerlind
Vid det stora stallet på Söderåsen hörs gnäggningar. Utanför, längs med stallväggen, står fyra hästar uppradade. På grusgången bredvid hästarna står Ida Nilsson och Miranda Möllerstedt. De har båda jobbat på stallet i flera år, och är där för att ta emot de som kommer dit i samband med Söderåsdagen.
– Vi vill vara med här för att visa upp vår verksamhet, vad vi gör och visa folk ridning. Att upptäcka naturen från hästryggen är fantastiskt. Idag kan alla få göra det, liten som stor och gammal som ung, säger Ida Nilsson.
På stallet kan man boka turridning och vara ute i allt från 45 minuter till sex timmar. På Söderåsdagen behöver man inte boka utan kan bara komma förbi och få testa på att sitta på hästryggen och, om man vågar, galoppera.
Mattias Tingestedt, Ella Tingestedt och Helena Tingestedt gav sig ut på en 45-minuterstur på varsin häst.Bild: Jonatan Westerlind
En som är på plats för att testa ridning är Wanda Reienes, 2. Hon är där med sin mamma Emelie Nilsson och tillsammans har de varit och tältat utanför Kågeröd och på väg hem stannat på Söderåsens turridning.
– Hon har varit taggad att rida häst hela sommaren, säger Emelie Nilsson, samtidigt som dottern rider med hjälp av Miranda Möllerstedt.
Söderåsdagen erbjuder flera aktiviteter och är till för att visa upp vad platsen har att erbjuda. Besökarna kan bland annat gå ut och vandra i skogen, prova akvarellmålning eller gå guidade vandringar där det berättas sägner från trakten.
Ett stenkast från Söderåsens turridning ligger Klåveröds vandrarhem. Under dagen får den som vill komma dit och prova på att köra mountainbike i skogen.
– Många som kör mountainbike håller på att hoppa och studsa. Men jag tycker att det är ett bra sätt att ta sig fram i skogen. Det är ett sätt att röra sig som känns ganska modernt och så får man lite adrenalin, säger Lars Tydinger som driver vandrarhemmet och mountainbike-uthyrningen tillsammans med sin fru Marie Tydinger.
Dagens första mountainbike-grupp bestod av Felicia Eckersten, Cecilia Leo, Fredrik Leo, Lena Pålsson som också guidade gruppen, och Samuel Lambert. ”Det är kul, men många växlar att hålla reda på”, säger Cecilia Leo som testar mountainbike för första gången.Bild: Jonatan Westerlind
– Det som är kul med mountainbike är att man får komma ut i naturen och man utvecklas hela tiden, säger Lena Pålsson.
Årets Söderåsdag var också den första någonsin. Men Lars Tydinger hoppas på en repris nästa år.
– Vi vill vara med och utveckla området. Det är nog fler som varit i Thailand än som varit på Söderåsen. Vi behöver upptäcka vår egen natur igen, säger han.
Läs också Söderåsdagen ska lyfta fram traktens mångfald
Gå till toppen