Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Fotboll är det roligaste som finns”

Målvaktskris och finalrepris. Eskilscupen har det mesta och vore ingenting utan ideella krafter runt om de 73 fotbollsplanerna.

Jönköpings Södras lagkapten följer matchen mot Helsingborg Östra på Ryvallen i Allerum.Bild: Tomas Nilsson
Allerum 10.30
Helsingborg Östras P13 lag värmer upp bakom det ena målet på Ryvallen. Axel Bergsten tar på sig målvaktströjan. Laget går ut och gör en bra insats mot Jönköpings Södra som dock visar sig vara för starka för dagen. Axel Bergsten spelar bra i målet, men Jönköping vinner med 4–1.
– Jag vet att jag är rätt bra i målet, men jag hatar det, säger Axel Bergsten.
4–1 till Jönköping. Östras mål gjordes av Elijah Malmberg (nummer 9). Nu får laget hämta kraft – och hitta en målvakt.Bild: Tomas Nilsson
Helsingborgs Östra har haft svårt på målvaktspositionen hela helgen.
– Ingen gillar att stå. Vi hade en målvakt med han ville inte stå. Vi fick lotta helt enkelt, säger Liam Bengtsson.
Till slut gick det att pressa fram ett leende. Det blev respass för Axel Bergsten, Liam Bengtsson och de andra i ett välspelade Helsingborg Östra.Bild: Tomas Nilsson
I och med förlusten var det färdigspelat för den här gången. Det blev två vinster två oavgjorda och två förluster.
– Det har varit roligt, vi har spelat okej i turneringen, säger Liam Bengtsson efter matchen utan att för den skull bjuda på ett leende.
Förlusten mot Jönköping sitter fortsatt kvar.
Om någon vecka väntar en ny turnering. Denna gång i Ystad och nya möjligheter.
– Det ska bli kul, säger Liam Bengtsson.
Vem som vaktar Östras mål då återstå att se.
Ödåkra 11.45
Kommunderbyt mellan Billesholm och Bjuvstorp avgörs på Toftavallens A-plan. Samtidigt går Ödåkra IF:s ordförande Thomas Hansen och plockar ner hörnflaggorna på plan 3 där det redan är färdigspelat. Det är inte många matcher som spelas ute i Ödåkra denna söndag.
Välbesökt, men Toftavallen fick bara bli spelplats en enda dag. Men den lokala föreningen Ödåkra IF gjorde heder i att ändå bjuda på ett bra arrangemang.Bild: Tomas Nilsson
– För oss som förening är det ingen vinst att bara ha en dag. Snarare tvärtom. Men hur roligt hade det varit om det bara stått en bajamaja här ute och ingen service runt om? frågar sig Thomas Hansen.
Toftavallen tilldelades enbart en speldag. Detsamma gällde för Ryvallen i Allerum och Bållevi i Bårslöv. Eskilscupen hade kunnat spelas ändå på de kommunala planerna, men för föreningarna handlar det om hjärta för verksamheten.
– Vi är ju stolta över det vi har här och vill visa vår idrottsplats. Det är inte Eskilsminne och Eskilscupen som ska ta credden för det som händer ute på idrottsplatserna. Det är vi här ute som också drar vårt strå till stacken, säger Thomas Hansen.
Läs också Bra laganda hjälpte Eskilsminne till final
Västergård 14.50
Fortunas första hörna på plan 1 hittar rätt. Ett distinkt avslut och det står 1-0 till föreningens F13 lag i semifinalen mot Sävedalens IF.
Sammanslagningen mellan Listorp och Rydebäck såg dagens ljus så sent som inför säsongen 2008. Den har växt sig stark sedan dess – inte minst på tjejsidan.
Det blir också 2-0 och 3-0 i matchen samtidigt som det börjar tisslas och tasslas vid sidlinjen om hur det går i den andra semifinalen mellan Eskilsminne och IFK Göteborg. Där står Göteborg som segrare och därmed väntar en finalrepris från Gothia Cup förra året.
– De kommer till oss och då ska vi vinna, säger Fortunas Evelina Murati självsäkert.
Men ni vann ju hos dem i Göteborg.
– Ja men vi vinner ju överallt, säger Ida Vahtera.
Gemenskap är en av de viktigaste faktorerna i Fortuna FF:s starka F13-lag. Och alla ville prata – samtidigt.Bild: Tomas Nilsson
Därefter fylls luften av 17 spelares åsikter.
– Men hallå, en i taget! skriker en spelare.
Det går så där. Vi hinner snappa upp framgångsfaktorer som sammanhållningen, bra spelare, duktiga ledare [för dagen fem stycken på linjen].
– Vi har också fys och fyra träningar i veckan. För det finns inga genvägar.
Ytterligare en faktor hinner tjejerna peka på innan tränarna pockar på uppmärksamheten.
– Fotboll är det roligaste som finns, säger någon i den hög av framgångsrika spelare som är Fortuna FF:s F13.
Läs också Eskilscupen satsar på omklädningsrumssnack
Olympia 15.55
På Olympias A-plan spelades finalerna i de äldsta åldersgrupperna. Elfsborg vann över Västra Frölunda med 2–0.Bild: Tomas Nilsson
På den östra läktaren har det bänkat sig ett par hundra åskådare. Elfsborg och Västra Frölunda gör upp i P14-finalen (Elfsborgsseger med 2–0). Därefter spelas det final för F16, P15 och F15 med den mest internationella inramning Helsingborg har att erbjuda.
Hur gick det då för Fortunas F13 Borta på Västergård i finalreprisen på Gothia cup? Även den här gången fick pokalen lämna värdstaden då Göteborg vann med 3–1.
Eskilscupen är över för den här gången.
Gå till toppen