Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Jag saknar min syster så oerhört”

För tre år sedan gick artisten och skådespelaren Josefin Nilsson bort, bara 46 år gammal. I sitt sommarprat berättar systern Marie Nilsson Lind om sin stora saknad. – Så mycket tid har en människa inte att den läker alla sår, säger hon i programmet.

Marie Nilsson Lind sommarpratar om sin lillasyster Josefin Nilsson. Pressbild.Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio/TT
Från uppväxten på gården på södra Gotland, via alla år med Ainbusk, till de sista åren tillsammans på ön. När Marie Nilsson Lind sommarpratar står kärleken till hennes förlorade lillasyster i centrum.
– Jag saknar min syster så oerhört. Jag pratar i halva meningar, jag är så van vid att hon tog den andra halvan. Jag är nu som Piff utan Puff, berättar hon.
I våras rörde Josefin Nilssons öde upp starka känslor med SVT-dokumentären ”Älska mig för den jag är”. Filmen skildrade bland annat spåren av misshandeln som Josefin Nilsson utsattes för under 90-talet av sin dåvarande sambo.
– Det är fantastiskt vilken våg av upprättelse, stolthet, som filmen gett. Hur hon fick komma till tals till oss i livet igen och visa den hon var, att faktiskt bli sedd med nya ögon. Fastän hon är borta så fick hon ge uttryck åt sin sanning, och hennes öde glöms inte till att vara en rad i ett nöjeslexikon, säger Marie Nilsson Lind om reaktionerna på filmen.
I programmet berättar hon om den ofattbara känslan som infann sig i februari 2016 när hennes syster dog, märkt av operationer, smärta och morfin. Hon väljer också att berätta vad som stod i obduktionsrapporten efteråt: ”Dödsorsak: självmord.”
– Jag har inte velat säga det, för skulden att jag inte kunde hålla henne kvar i livet, att jag missade att hon tog sitt liv, det är så starkt för mig. Så jag har inte velat att vi skulle gå ut med det ordet, säger hon.
– Den enorma skulden över att hon kanske var medveten om att hon tog sitt liv, eller var hon så påverkad att hon inte visste? Tänk om hon räknade med att jag skulle hitta henne i tid? Menade hon ”tack för allt”, som ett avsked?
”Sommar i P1” med Marie Nilsson Lind släpps som podd på morgonen den 4 augusti och sänds i P1 klockan 13 samma dag.
Fakta

Marie Nilsson Lind

Född: 1961 på Gotland.

Var en av medlemmarna i Ainbusk tillsammans med sin lillasyster Josefin Nilsson. Skrev text och musik till de flesta av gruppens låtar.

Skriver just nu på boken "Älska mig för den jag är", som ges ut i februari nästa år. Boken flätar samman nyskrivna texter om livet före och efter Josefin Nilssons död 2016 med dagboksanteckningar, rättegångsprotokoll och ett manus som Nilsson arbetade med före sin död.

Fakta

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen

Erbjuder tillfälligt psykologiskt stöd på telefon. Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska

Telefonjour för den som behöver någon att prata med. Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

Organisation som erbjuder stöd till den som förlorat någon närstående i suicid. Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/

Gå till toppen