Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Det är vapen som dödar. Men någon måste trycka av.

Minnesstund för offren för masskjutningen i ett Walmart-varuhus i El Paso, Texas, i lördags.Bild: John Locher
Sammanlagt 29 döda och ännu fler skadade. USA skakades den gångna helgen av två masskjutningar inom loppet av 14 timmar i El Paso, Texas, respektive Dayton, Ohio.
Dådet i El Paso utreds som terroristbrott. Skytten, den 21-årige Patrick Crusius som greps av polisen, tycks ha tillhört vitmaktrörelsen. Och i likhet med flera högerextrema massmördare har Crusius av allt att döma strax före massmordet publicerat ett manifest på nätet. Där beskriver han i rasistiska ordalag sin oro för en latinamerikansk "invasion" av Texas.
Texten laddades upp på nätforumet 8chan, en sajt med närmast total yttrandefrihet där många användare sprider extrema och inte sällan hatiska budskap.
Vad som drev skytten i Dayton är mera oklart. En del tyder på att han hade sina sympatier på vänsterkanten. Men det är svårt att utläsa något entydigt politiskt motiv.
De blodiga dåden blev snabbt inrikespolitik.
"Donald Trump är ansvarig eftersom han underblåser rädsla och hat och för att han inte fördömer vitmaktrörelsen", sade den demokratiske presidentkandidaten Cory Booker om skjutningen i El Paso.
Trump valde för sin del att peka på mental ohälsa som en förklarande faktor.
"Detta är verkligen människor som är väldigt, väldigt allvarligt mentalt sjuka", sade Trump.
Kanske stämmer det, kanske inte. Men om psykisk sjukdom spelat någon roll vid helgens båda massmord är av förklarliga skäl inget som hunnit klarläggas.
Med detta sagt: att göra Trumps språkbruk, hur brutalt och motbjudande det än kan vara, till förklaring är för enkelt.
Rasism i olika former har djupa rötter i det amerikanska samhället. Masskjutningar har förekommit långt före Trump, långt innan det fanns sociala medier och nätforum där människor kunde hetsa varandra till hat och mord.
Vad som triggar en gärningsman att gå från mordisk tanke till dödlig handling är i de flesta fall svårt för att inte säga omöjligt att slå fast med säkerhet.
Vad som däremot går att säga med säkerhet är att amerikansk vapenkultur och liberala vapenlagar spelar roll.
"Guns don't kill people, people kill people" – vapen dödar inte människor, människor dödar människor – lyder den mäktiga amerikanska vapenlobbyns favoritslogan. På ett plan är det korrekt. Någon måste trycka på avtryckaren. Men om vapen inte var så lätta att komma över för människor som av en eller annan anledning är villiga – rentav längtar efter – att trycka på avtryckaren, skulle inte så många människor behöva dö. Och om det inte var så lätt att på laglig väg skaffa vapen med närmast militär eldkraft, skulle heller inte så många behöva dö.
En del av dem som motsätter sig striktare vapenlagar vill tvärtom se fler vapen på gatorna och i hemmen. Skolskjutningar ska förhindras genom att lärare går beväpnade och vapentränar. Tanken är ungefär att om "goda", vanliga medborgarna bär vapen så kan de stoppa "onda" människor innan de hinner sätta sina djävulska planer i verket.
Men skjutningen i Ohio visar hur ihåligt det argumentet är. Det dröjde bara en halv minut från det att mördaren avfyrade sitt första skott innan poliser, som fanns i närheten, sköt ihjäl honom. Men på den korta tiden hann skytten döda nio människor, däribland sin egen syster, och skada ytterligare minst 27.
Enligt organisationen Gun Violence Archive har det inträffat 251 masskjutningar i USA enbart i år. Efter varje skjutning krävs hårdare vapenlagar. Men den politiska viljan att åstadkomma verklig förändring har hittills saknats.
I ett tal till nationen på måndagen fördömde Trump "rasism, fördomar och vitmaktrörelsen", ett klarspråk han inte direkt gjort sig känd för tidigare. Presidenten beskrev massmorden som "terrorism" och pekade på riskerna med att människor med "störda sinnen" radikaliseras på nätet.
Trump vill att kongressens republikaner och demokrater ska samarbeta kring ett lagförslag om utökade bakgrundkontroller vid vapenförsäljning. Det vore onekligen ett steg i rätt riktning.
Hur allvarligt menat Trumps utspel är återstår att se. Men kanske kan trots allt något gott komma ut av helgens båda massakrer.
Gå till toppen