Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Carl Rudbeck: "Somliga, de mest extrema, skuldbelägger hela mänskligheten."

Bild: Erik Nylund
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Skäms! Så lyder uppmaningen från alla rättänkande, vackra och goda människor till de fula, fattiga, förtappade och beklagansvärda. Så fort vanligt folk får tillgång till privilegier och möjligheter som tidigare har varit förbehållna en elit skambeläggs de. Det idag mest uppenbara exemplet är naturligtvis resandet som fått ett alldeles eget namn, flygskam.
Att flyga var länge en möjlighet främst för de bemedlade. En resa till USA var något en liten skara kunde hoppas på att i bästa fall få göra en gång i livet. Ännu avlägsnare och mer exotiska resmål som Australien och Brasilien fanns då inte ens på kartan.
Lågprisflyget har förändrat allt detta. Att åka på semester till Bali är inte längre en omöjlig dröm utan en helt banal plan som många kan förverkliga. Det som tidigare var de rikas njutningsmedel har blivit ett folknöje. Så kan vi naturligtvis inte ha det. Det måste stoppas, helst genom förbud och höjda avgifter för ett folk som redan betalar skatter som ligger i topp .
Går det inte genom förbud så måste flyget skuld- och skambeläggas. Gärna vid miljö- och klimatkonferenser dit talarna, ofta Hollywoodstjärnor, anländer i privatjet för att slippa trängas med den otvättade massan. Väl framme talar de om för oss andra hur vi ska inrätta våra liv och det på ett sätt som vanligen är antitetiskt till deras egen livsstil. Allt detta sker medan Kina i rasande fart bygger nya och miljöfarliga kolkraftverk.
Bilister måste också de tvingas att känna sig skamsna för att de med sin livsstil bidrar till jordens snara undergång. Men inte alla. De som kan pytsa ut bortåt miljonen på en splitterny Tesla kan med gott miljösamvete glida fram och visa hur goda de är. Men den som begår skändligheten att köpa en ny plastpåse i matbutiken kommer snart att straffas med nya pålagor.
Somliga, de mest extrema, skuldbelägger hela mänskligheten, i alla fall den europeiska delen av den och menar att den är en skadlig inkräktare. De riktigt miljömedvetna, de som vill visa sig bättre och mera ansvarsfulla än sina syndiga medmänniskor, har till sist bara ett råd att ge oss: sluta flyga, sluta köra bil, sluta äta kött, gör inte något roligt och lägg er till sist ner och dö för att skona miljön.
Klimatförändringar är ett problem men att som miljörörelsens mera högljudda röster skuldbelägga vanligt folks njutningsmedel kan visa sig kontraproduktivt. De flesta vet att om vi åker till Thailand för ett par veckor i solen så gör det i det stora hela inte mycket vare sig till eller från. Och om det är negativt för miljön kanske det helt eller delvis uppvägs genom att vara positivt för individen.
Visst kan vi i en symbolhandling byta plastpåsen mot en tygkasse men det kommer inte att göra luften renare i Beijing eller stoppa öknens utbredning i Afrika. Det står var och en fritt att utföra sådana handlingar men tvinga inte de motvilliga och skeptiska att göra det.
Denna artikel är en krönika. Den representerar inte tidningens hållning, den fristående skribenten står för åsikterna själv. Avsikten med publiceringen är att bredda debatten.
Gå till toppen